28. jun 2024 13:58

Tojota naredne godine lansira električni automobil sličan Tesli na kinesko tržište

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tojota naredne godine lansira električni automobil sličan Tesli na kinesko tržište

Foto: Shutterstock.com/josefkudes, ilustracija

TOKIO - Japanski proizvođač automobila Tojota planira da na kinesko tržište sledeće godine lansira prvi električni automobil opremljen naprednim sistemom autonomne vožnje sličnim Teslinom, koji je u potpunosti samovozeći, saopštila je GAC Tojota.

Ova zajednička kompanija sa kineskom državnom kompanijom Guangdžou Automobile Group (GAC) ima za cilj da obnovi tržišni udeo japanskog proizvođača automobila u Kini tako što će sustići kineske rivale u tehnologijama u hibridima, baterijama i pametnim vozilima.

Grupa je najavila niz ciljeva inovacija na današnjem događaju u Guangdžouu, prenosi Rojters.

GAC Tojota saopštila je da će sledeće godine lansirati Boži 3Ks SUV, kao prvi model koji će biti opremljen sistemom koji će omogućiti naprednu pomoć pri vožnji za parkiranje i navigaciju na autoputevima i gradskom saobraćaju.

Ovo bi osiguralo njegovo liderstvo u ponudi tehnologije autonomne vožnje među svim stranim brendovima u Kini, navodi se u saopštenju.

GAC Tojota razvija sistem sa Momenta Global, startapom koji razvija softver za autonomnu vožnju za proizvođače automobila, uključujući Mercedes-Benz.

Takođe sarađuje sa kompanijom Huavej, kako bi bila u mogućnosti da upotrebi softver za upravljanje vozilom, počevši od električne limuzine koja će biti lansirana 2025. na kinesko tržište.