12. jul 2024 21:35

Američki berzanski indeks Dow Jones na novom maksimumu

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Lee Jin-man

NJUJORK - Vrednost američkog berzanskog indeksa Dow Jones dosegla je danas novi maksimum, pre svega zahvaljujući rastu prihoda u dve velike kompanije.

Ovaj berzanski indeks porastao je u petak na berzi SAD-a za 456 poena, odnosno za 1,1 odsto, što je novi rekord iznad 40.000 poena, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Na ovaj rezultat najviše je uticao današnji rast akcija kompanije Home Depot od blizu tri odsto.

Tako je ova američka multinacionalna maloprodajna korporacija, koja prodaje sredstva za doradu kuća, poput alata, građevinskih proizvoda, uređaja i usluga, poput transporta, svoju nedeljnu dobit podigla na iznos od skoro osam odsto.

S druge strane je Caterpillar, vodeći svetski proizvođač građevinske i rudarske opreme, motora, industrijskih turbina, uvećao vrednost akcija za 1,8 odsto.

To je prvi skok indeksa Dow Jones iznad 40.000 poena od kraja maja.

Pored toga, indeks S&P 500 prastao je za 1,2 odsto i ponovo se našao iznad nivoa od 5.600 poena, nakon velikog pada ispod tog praga u četvrtak.

Vrednost indeksa Nasdaq porasla je za 1,4 odsto.

Rast indeksa Dow Jones stigao je 1,8 odsto ove nedelje što je podgrejalo nade investitora da će usporavanje inflacije biti praćeno smanjenjem stope Federalnih rezervi u septembru, navodi medij.

Prema izveštaju od četvrtka, indeks potrošačkih cena, kao mera stanja infalacije, opao za 0,1 odsto u junu.