7. avgust 2024 14:44

Husein Memić: Stranih turista 10 odsto više, 17 odsto veći devizni priliv u prvom polugođu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD  - Ministar turizma i omladine Husein Memić rekao je danas da je prezadovoljan rezultatima koje je ministarstvo na čijem je čelu postiglo za prvih 100 dana rada vlade i naveo da je u prvih šest meseci ove godine broj stranih turista u odnosu na prošlu, rekordnu godinu, veći za 10 odsto, dok je broj gomaćih gostiju zabeležio rast od 5,6 odsto.

"Rast broja gostiju nam je omogućio 17 odsto više deviznih priliva u odnosu na isti period prošle godine. Uz to, činjenica da je Svetska turistička organizacija Srbiju uvrstila na prvo mesto po broju stranih turista posle pandemije korona virusa, dovoljan je dokaz da radimo dobro i nadam se da će rezultati nastaviti da rastu u dogledno vreme, do manifestacije Ekspo 2027, jer je to u našem interesu", rekao je Memić za Tanjug.

Memić je rekao da su završena i dva omladinska centra, u Subotici i Somboru, koji će biti pušteni u rad krajem avgusta.

Service Photo Gallery

On je rekao i da je u prethodnih 100 dana rada vlade uspešno realizovano pet projekata, među kojima je naveo otvaranje dve biciklističke staze, jednu od Velikog Gradišta do Vinaca i drugu od Stare Palanke do Zatonja, dok će krajem avgusta biti otvotena i treća.

"Ukupno, reč je o oko 28 kilometara biciklističkih staza, čija je procenjena vrednost oko 550 miliona dinara sa PDV-om", rekao je Memić.

Intext service Video

On je dodao da je pre mesec dana otvoren auto-kamp u Kovinu, kao i sportsko-rekreativni tereni u Novom Sadu, duž Dunava i istakao da je reč o "odličnom sportsko-rekreativnom kampu".

"Svi ti projekti su veoma značajni kada je reč o razvoju turističke infrastrukture", istakao je ministar.

Intext service Video

On je naveo da u narednom periodu predstoje projekti u Podunavlju - izgradnja dve marine, u Goplucu i Velikom Gradištu, čiji se početak radova očekuje tokom ove godine, a završetak do kraja sledeće.

"To su veliki projekti i mislim da će Dunav biti mnogo lepši duž gornjeg i donjeg toka. To i jeste bio cilj - veliki infrastrukturni projekti", naglasio je ministar.

Intext service Video

On je rekao da su takvi projekti veoma značajni i da je ideja da se gradi i van Beograda.

"Dunav je najlepši na našoj teritoriji i to stalno ističemo, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića, ali do sada nismo imali važne sadržaje duž njegovog toka. Ja se nadam da nas, odmah po završetku navedenih, očekuju i drugi projekti na Dunavu", rekao je ministar.

Intext service Video

Napomenuo je da će biti biti urađen i kompleks otvorenih bazena u Kladovu i Velikom Gradištu.

"Sve u svemu, predstoji nam jedna ozbiljna godina kada je o planirani projektima reč", naveo je ministar.

On se osvrnuo i na novi program razvoja seoskog turizma, koji je ocenio kao veoma bitan i dodao da je u te svrhe opredeljeno 150 miliona dinara.

Kao jedan od najvećih izazova, Memić je izdvojio borbu protiv sive ekonomije u turizmu koja je naročito izražena u privatnom smeštaju.

"U tom kontekstu su sredstva koja su opredeljena za razvoj seoskog turizma jedan od načina borbe protiv sive ekonomije, jer je posle dodele subvencija broj novoprijavljenih ugostitelja porastao za 400, a mi verujemo da su to ljudi koji su pre toga radili ilegalno", objasnio je Memić.

Dodao je da su subvencije motivisale ljude da prijave delatnost, te da država brine o njima, jer suma od 25.000 evra nije, kako je rekao, mala stvar i naveo je da se očekuje da njihova vrednost sledeće godine bude povećana.

Kao još jedan od izazova, ministar je istakao i potrebu za više dobrih projekata na lokalu, za šta je neophodan zajednički rad sa lokalnim partnerima.

Govoreći o turističkim vodičima, Memić je rekao da je cilj da lokalni vodiči lakše dobiju licence, kako ne bismo imali situaciju da u zemlju dolaze strani vodiči koji ne poznaju lokalitete dovoljno dobro kao domaći, što je bio slučaj u prethodnom periodu.

"Mi trenutno imamo između 850 i 860 vodiča, a cilj nam je da novim zakonom olakšamo dobinanje lokalne licence lokalnim vodičima i ja se nadam da će se to promeniti zakonskim izmenama u skorijoj budućnosti", rekao je Memić.