3. septembar 2024 14:23

TOB: U Beogradu ostvareno više od dva miliona noćenja u prvih sedam meseci

Izvor: TANJUG

podeli vest

TOB: U Beogradu ostvareno više od dva miliona noćenja u prvih sedam meseci

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Beograd je ove godine do kraja jula posetilo ukupno 831.039 turista iz zemlje i inostranstva, što je za 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je danas Turistička organizacija Beograda.

Broj stranih turista je u periodu januar - jul bio veći za 15 odsto i u tom periodu je prestonicu posetilo više od 722.000 stranih turista.

Kako je navedeno, ukupno je bilo više od dva miliona noćenja turista u beogradskim smeštajnim kapacitetima, što predstavlja porast od 10 odsto.

Najbrojniji gosti bili su Turci sa više od 100.000 noćenja, zatim gosti iz Rusije više od 60.000 i Kine 50.000 noćenja ili za 82 odsto više nego prošle godine.

Slede turisti iz Hrvatske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke dok su u većem porastu gosti iz SAD, Italije, Velike Britanije i Španije.

Beograd je u julu posetilo ukupno 155.705 turista, što je za 14 odsto više u odnosu na jul prošle godine, a najbrojniji gosti bili su iz Turske, Rusije, Kine, Nemačke, Rumunije i SAD.

"Pored i dalje ubedljivo najbrojnijih turista iz Turske koji dolaze sa tržišta na kom smo veoma mnogo radili, ovog leta imamo najveći porast broja gostiju iz Kine i to od od 200 odsto u julu mesecu, a taj broj će prema svim pokazateljima nastaviti da raste, porast je zabeležen na gotovo svim tržištima na kojima smo imali promotivne aktivnosti, i struktura turista se polako menja", rekao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Prema dosadašnjim podacima, dodaje, Beograd je imao izuzetno uspešnu letnju turističku sezonu.

"Čekamo podatke za avgust nakon čega ćemo imati još detaljniju sliku. U narednom periodu nas čekaju važne poslovne i promotivne aktivnosti na nekoliko tržišta od značaja za Beograd i Srbiju", dodao je Popović.