24. februar 2024 17:09

Vinski salon Grand Tasting okupio 50 najboljih vinarija iz regiona, vinari se dobro poznaju i dosta sarađuju

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Vinski salon Grand Tasting okupio je danas u beogradskom hotelu Metropol 50 najboljih vinarija iz zemalja nekadašnje Jugoslavije, koji su izneli svoja najbolja vina, a ljubitelji ovog pića, koje se u regionu sve više proizvodi i sve više pije, mogu večeras do 21 sat da probaju najbolja vina iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Salon se održava četvrti put a organizator Vladan Stanojlović za Tanjug je pojasnio da su za salon izabrane vinarije iz regiona jer dolaze sa prostora gde se priča istim ili sličnim jezikom, a vinari se dobro poznaju i dosta sarađuju.

Intext service Video

"Želimo da pokažemo da ovo geografsko područje poseduje vina svih svetsklih stilova, jer ovde možemo da nađemo južnjačka vina sa punim ukusom, ali i sveža, elegantna vina iz severnih područja", rekao je on i dodao da je region kada je o vinu reč dobro povezan, a saradnja među vinarima odlična.

Prema njegovim rečima naš region ima odlične preduslove za proizvodnju vina, koja je inače u ekspanziji, tržište je otvoreno a ljudi su počeli da istražuju i probaju nove stvari.

Kaže da potražnja za novim ne potire staro, pa su autohtone sorte vina od starih vrsta grožđa sve popularnije.

"Trenutno je tamjanika najtraženije vino, tražen je i prokupac, grašac. Vino traži vreme i ulaganje ali svako ko to voli i spreman je da neke godine i strpljenje uloži dobiće na kraju dobar rezultat", rekao je Stanojlović.

Intext service Video

Vinariju Kovačević prema rečima menadžera za ključne kupce u ovoj kući Slobodana Bogojevića na salon dovodi to što je reč o jednom od većih sajmova na početku godine na koji dolazi dosta poznatih regionalnih vinarija.

Na salonu su svake godine a od nastupa na ovoj manifestaciji očekuju pre svega poslovne kontakte.

Na pitanje kakvo vino mora da bude da bi bilo traženo, kaže da mora biti dobro i prirodno, a da nema ničeg prirodnijeg od organskih vina, a sa kojima je ova vinarija i došla na salon u Metropol.

"Mi smo u proces organske konverzije krenuli 2017. godine i od berbe 2022. zvanično imamo sertifikat organskog proizvoda", rekao je za Tanjug Bogojević i dodao da kupci u svetu a polako i kod nas, sve više traže organska vina.

Intext service Video

Organska vina su za Jelenu Mirković, iz šabačkog Teroara, uvoznika vina vinarija Nuić iz Bosne i Hercegovinr i Enjingi iz Hrvatske i lepša i kvalitetnija.

"To je moj lični doživljaj kao ljubitelja vina i mislim da su organska vina, vina budućnosti", rekla je ona za Tanjug.

Što se očekivanja od učešća na salonu tiče, istakla je da je to uspostavljanje poslovnih kontakata i upoznavanje sa drugim vinarima.

Vinarija Milas iz Ljubuškog u Bosni i Hercegovini na salonu je drugi put i u Beograd dolaze jer su stručnjaci koji su probali njihova vina, rekli da ona zaslužuju da se nađu na smotri najboljih.

Intext service Video

"U Beograd rado dolazimo i prezentujemo naše prizvode. Tržište Srbije svima nama predstavlja veliki potencijal i mogućnost plasmana naših proizvoda", rekao je on za Tanjug.

Govoreći o proizvodnji vina u Hercegovini, po čemu je ona nadaleko poznata, istakao je da sve više ljudi ulazi u ovaj posao i otvaraju se nove, mlade vinarije.

"Tome doprinosi i otvaranje pretpristupnih fondova iz Evropske unije, tako da se u tim olakšicama vidi velika prilika za ulazak u posao. I fond federalne vlade BiH za narednu godinu izdašno povećava sredstva za subvencije poljoprivrednicima, tako da sve to može da natera ljude da se odluče za podizanje novih vinograda i otvaranje vinarija", naveo je on.

Intext service Video

Prema njegovim rečima, proizvodnja vina je u usponu, vino se traži pa i vinarija iz koje on dolazi a mlada je, već izvozi u četiri zemlje i pregovara sa još pet.

"Vinska industrija ima dobru budućnost. Važno je samo da napravite dobar proizvod a vino onda samo nađe put do svog kupca", naglasio je Milas.

Dodao je da vinari u regionu dobro sarađuju, razmenjuju iskustva što im znatno olakšava posao jer imaju ista htenja i probleme.

Kada je o problemima reč, istakao je da je za mlade vinare najveći problem to što je proizvodnja vina skupa kada se sa njom počinje, pa su subvencije više nego dobrodošle.

Service Photo Gallery