18. maj 2024 19:47

U Skadarliji - boemskom srcu Beograda otvorena letnja turistička sezona

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Skadarliji - boemskom srcu Beograda otvorena letnja turistička sezona

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Letnja turistička sezona u Skadarili, 55. po redu, otvorena je večeras u beogradskoj boemskoj četvrti svečanim podizanjem Skadarlijske zastave, a čast da to učini ove godine pripala je glumcu Milanu Milosavljeviću.

Sezona u turistickom dragulju prestonice otvorena je pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Beograda (TOB) i Udruženja ljubitelja Skadarlije uz bogat kulturno-umetnički program, koji je sve zaljubljenike u tu boemsku četvrt vratio u davna vremena.

Okupljeni građani na Platou kod Skadarlijske česme imali su priliku da uz kodeks ponašanja i urnebesne anegdote iz života te najpoznatije boemske ulice u Beogradu, čuju i pesme Skadarlijske dame.

Direktor TOB Miodrag Popović podsetio je da sećanja na Skadarliju, koja je opstala i kroz teške godine, duboko zadiru u 19 vek, i da su ona obogaćena između ostalog i pričama Bogdana Tirnanića i Aleksandra Deroka.

"Skadarlija je danas, iako ne tako dugačka ulica, jedno od opštih i najavžnijih mesta za turizam u Beogradu", rekao je Popović.

Predsednica Udruženja ljubitelja Skadarlije, glumica Narodnog pozorišta Vjera Mujović navela je da zaborav sve leči, i da se on najlakše u pesmu smešta.

"U pesmi čovek pamti i seća se samo onoga što voli, zato pesma kao srce Skadarlije i Skadarlija kao srce pesme može da otvori letnju turističku sezonu", rekla je Mujović i naglasila da zajedno sa TOB, Uduženje koje neguje boemski duh, svima želi dobrodošlicu.

Glumica Ljiljana Jakšić naglasila je da je Skadarlija srce našeg grada.

"Dok ona kuca kucamo i mi", rekla je Jakšić i izrazila zahvalnost TOB koja je taj skadarlijski praznik podigla na ovako visok nivo.

Od kada je 1969. godine ulica rekonstruisana, pred početak leta otvara se sezona u Skadarliji.

Ljubitelji turističkog dragulja mogli su da čuju da poruke iz striktnog skadarlijskog kodeksa između ostalog kažu da ovde "konobar bar na dva jezika mora nesto reći, i da u jelovniku mora biti dobre hrane inspirativne za strance i domaće gurmane''.

U kodeksu je naglašeno da ovo nije mesto za razne kabadahije i da u toj pešačkoj zoni mora biti mira.

U programu su učestvovali i vokalne solistkinje RTS-a i Radio Beograda, Vesna Dimić i Biljana Petković, operski pevač i pedagog Aleksandar Stefan Radišević, i glumica Jakšić, koja je nastupala u pratnji Skadarlijskog orkestra i izrecitovala romantične stihove Jovana Jovanovića Zmaja napisane o ovoj nadaleko čuvenoj bomeskoj četvrti.

Umetnički centar "Talija" je izvođenjem građanskih i šumadijskih igara i ove godine uveličao ambijent i atmosferu u Skadarskoj ulici.