21. maj 2024 21:03

PKS: Potpisan sporazum u SAD o Zapadnom Balkanu kao jednoj turističkoj destinaciji

Izvor: TANJUG

Foto: PKS

VAŠINGTON - Memorandum o saradnji Privrednih komora Zapadnog Balkana u oblasti turizma danas je potpisan u Kongresu SAD, kao prvi zajednički korak u predstavljanju tog regiona kao jedinstvene turističke destinacije za američke posetioce, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Memoradum o saradnji u ime PKS potpisao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Mihailo Vesović, koji je naglasio da je ovo i deo "zajedničkog i sveukupnog rada na promeni imidža regiona u američkoj javnosti".

"Za Srbiju kao najveće tržište na Zapadnom Balkanu ovo je prilika za bolje pozicioniranje i promovisanje i drugih ekonomskih oblasti saradnje”, rekao je Vesović.

Delegacija PKS učestvuje na Ekonomskom forumu jugoistočne Evrope, koji se održava u Kongresu SAD u organizaciji Transatlantske liderske mreže i Evropskog centra Atlantskog saveta iz Vašingtona i Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda.

Na skupu su se našli državni zvaničnici, predstavnici komora, poslovnih asocijacija, američke administracije i stručnjake, koji se bave Zapadnim Balkanom.

Na forumu je bilo reči o unapređenju ekonomske saradnje i integracije na Zapadnom Balkanu, koje pruža "Novi plan rasta EU" i ulozi SAD, ali i o svim izazovima sa kojima se poslovna zajednica suočava.

Veliko interesovanje izazvala je diskusija o energetskoj diversifikaciji, izazovima i mogućnostima koje zelena energetska tranzicija pruža.

Savetnik predsednika PKS-a Nenad Đurđević naglasio je važnost produbljivanja regionalne saradnje kao jednog od preduslova za učešće u jedinstvenom tržištu EU.

"Kako bi bile iskorišćene prednosti koje pruža jedinstveno evropsko tržište potrebno je obezbediti bolju institucionalnu koordinaciju i saradnju svih aktera na Zapadnom Balkanu", rekao je Đurđević.

Tokom posete Vašingtonu delegacija Privredna komora Srbije imaće sastanke sa predstavnicima komiteta za spoljne poslove Kongresa SAD, predstavnicima Stejt Departmenta, pomoćnikom sekretara za Evropu i Evroaziju Davidom De Falkom, koopredsedicom kokusa za Srbiju Klaudijom Teni i predstavnicima DFC-a, to jest američke razvojne finansijske institucije, navodi PKS.