13. jun 2024 15:04

Počele interaktivne turističke šetnje Ramskom tvrđavom

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Gelevski Vojislav voya@mail.com

BEOGRAD - Posetioci Ramske tvrđave odnedavno imaju priliku da učestvuju u interaktivnoj turističkoj šetnji "Ramski košavski vremeplov", saopštio je danas EU info.

Srednjevekovnim utvrđenjem posetioce vode autentični vodiči kostimirani u istorijske junake koji su obeležili izgradnju, čuvanje i posvećenost ovom kulturno-istorijskom lokalitetu, navedeno je u saopštenju.

"Interaktivna turistička šetnja je, zapravo, scenski nastup kroz koji se na autentičan način prepričava istorija Ramske tvrđave i Dunava", istakao je EU info.

Kako je navedeno, posetioci više nisu samo pasivni posmatrači i slušaoci, već postaju aktivni učesnici u zanimljivim istorijskim pričama sa obala Dunava, u opštini Veliko Gradište.

Service Photo Gallery

Dočaravaju se likove znamenitih ličnosti, poput rimskog legionara Licinijusa Rufusa, čije ime je pronađeno uklesano na kamenoj ploči ispod tvrđave, preko sultana Bajazita II, po čijem je nalogu utvrđenje Ram i podignuto.

Tu su i grof baron Lopreštija, koji je krajem 18. veka Ramsku tvrđavu branio od Turaka kao i reformator srpskog jezika Vuk Karadžić, a iz EU info centra su naveli da su ture svake nedelje od 16:00, prilagođene su svim uzrastima i rezervacije nisu neophodne.

Direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište Dajana Stojanović je istakla da je među vodičima-glumcima i jedan profesor istorije, a koriste se i priče meštana koje često nisu mnogo poznate.

Vodiči ture "Ramski košavski vremeplov" sertifikovani su kroz obuke programa Interpret Europe organizovanog u okviru projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.