17. septembar 2024 13:47

Fon der Lajen: Priroriteti prosperitet, bezbednost i demokratija, šest izvršnih potpredsednika

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

BRISEL - Predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen danas je saopštila prioritete sledeće Komisije njenu strukturu i portfelje.

Prosperitet, bezbednost i demokratija su sveobuhvatne teme koje su definisane kroz šest prioriteta, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Prema njenom predlogu nova komisija imaće šest izvršnih potpredsednika, četiri žene i dva muškarca.

Service Photo Gallery

Fon der Lajen je potvrdila da će kandidat za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku biti bivša estonska premijerka Kaja Kalas, koja će imati i funkciju izvršnog potredsednika EK.

Fon der Lajen predstavila predlog novih komesara EK, Marti Kos resor za proširenje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas predlog novog sastava Evropske komisije, prema kojem će kandidat komesara za proširenje biti Marta Kos iz Slovenije Kos je bivša slovenačka ambasadorka u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Karijeru je započela kao novinarka, a bila je i direktorka vladine kancelarije za informisanje i portparol vlade.

Odnedavno radi kao konsultant kompanija i međunarodnih organizacija.

Slovenija još nije zvanično predložila svog novog kandidata za komesara Martu Kos, pošto je nije saslušao odbor Narodne skupštine za pitanja EU, što mora da se uradi pre zvaničnog imenovanja.

Ursula fon der Lajen predstavila kanadidate, ocena da će fokus EK biti na proširenju

Ursula fon der Lajen predstavila je danas predlog novog sastava Evropske komisije, među kojima je i Marta Kos iz Slovenije, kandidat komesara za proširenje, a predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Elvira Kovač ocenjuje da je dobro što je određen poseban resor samo proširenje.

"To pokazuje da se ozbiljno misli da će fokus nove komisije biti na proširenju i da će se, ukoliko predloženi sastav EK bude izglasan, neko ko poznaje region Zapadnog Balkana baviti proširenjem Evropske unije", rekla je Kovač za Tanjug.

Ursula fon der Lajen je još početkom septembra, na Bledskom strateškom forumu, najavila da će imenovati komesara EU za proširenje u novom sastavu Komisije i poručila da želi da se taj rad još više ubrza.

"U narednoj Komisiji, proširenje mora da bude posao sa punim radnim vremenom koji omogućava nepodeljenu pažnju. Zato ću imenovati posvećenog komesara za proširenje. Hajde da pišemo istoriju zajedno", rekla je Fon der Lajen na Bledskom strateškom forumu.