24. septembar 2024 18:07

Rejnders: Kandidati posvećeni merama za jačanje vladavine prava

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BRISEL - Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders izjavio je danas da su Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija posvećene preduzimanju mera za jačanje vladavine prava i najavio da će Evropska komisija za nekoliko nedelja predstaviti godišnji paket proširenja, koji će uključivati detaljnu procenu stanja i napretka u ovim zemljama.

Rejnder je na konferenciji za novinare u Briselu, nakon sastanka Saveta EU za opšte poslove, tokom kojeg se razgovaralo o vladavini prava u ove četiri zemlje rekao da su one najviše napredovale u procesu pristupanja i po tom pitanju.

On je izrazio zadovoljstvo što su danas, prvi put, na sastanku Saveta EU za opšte poslove učestvovali ministri iz ove četiri zemlje, koje su u julu ove godine prvi put uključene u izveštaj Evropske komisije o vladavini prava.

"Svaka od ove četiri zemlje jasno je posvećena preduzimanju mera za jačanje vladavine prava. Kao što je predsednica Komisije podvukla u prošlogodišnjem obraćanju o stanju u Uniji, cilj ovog procesa je da se ove zemlje stave u ravnopravan položaj sa državama članicama i da ih dodatno podržimo u njihovim reformama, kao što ćemo učiniti sa drugim zemljama kandidatima kada budu spremne", rekao je Rejnders.

On je naglasio da je proces proširenja u potpunosti zasnovan na zaslugama i dodao da će tako i ostati i naglasio da se svaki kandidat procenjuje na osnovu sopstvenog napretka ka ispunjavanju svih kriterijuma za članstvo u EU.

"Poštovanje vladavine prava i osnovnih vrednosti je kamen temeljac ovog procesa", podvukao je Rejnders.

Kada je reč o proširenju, on je rekao da će Komisija za nekoliko nedelja predstaviti godišnji paket proširenja, koji je komplementaran analizi datoj za pojedine zemlje kandidate u okviru izveštaja Komisije o vladavini prava.

"Ovaj paket će uključivati detaljnu procenu stanja i napretka u svim zemljama kandidatima za proširenje, uključujući u četiri koje su nam se danas pridružile. Ovo će biti trenutak da se sagledaju koraci koje treba preduzeti", rekao je Rejnders i dodao da se proširenje ne odnosi samo na zemlje kandidate već i na samu EU.

Ministar za evropske poslove Mađarske Janoš Boka, koji je predsedavao sastankom Saveta EU za opšte poslove, istakao je da su Srbija, Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija, kao najnaprednije zemlje kandidati u procesu proširenja i u pogledu nivoa pripremljenosti u oblasti vladavine prava, prvi put uključene u izveštaj Evropske komisije o vladavini prava od jula ove godine i naveo da je, u tom kontekstu, održana opšta razmena mišljenja o pitanjima vladavine prava sa ovim zemljlama kandidatima.

Boka je rekao da je Savet EU pohvalio sveobuhvatne reforme koje su ove zemlje sprovele ili pokrenule u cilju jačanja vladavine prava.

"Ohrbarili smo zemlje kandidate da nastave sa reformskim naporima dok se pripremaju za članstvo u EU", naveo je Boka.

On je naglasio da su ove četiri zemlje ravnopravno učestvovale u diskusiji, tako da su sa njima razmenjeni stavovi, a ne da je razgovarano o njima.

"Nadamo se da ćemo ih podržati u njihovim reformskim procesima", rekao je Boka i dodao da su razgovori sa ove četiri zemlje bili fokusrani na opšte trendove vladavine prava, a da tokom sastanka nisu doneti nikakvi zaključci.

Boka je naglasio da se tokom sastanka razgovaralo o nizu drugih tema, među kojima su i prioriteti mađarskog predsedavanja, i naglasio da je jedan od ključnih prioriteta mađarskog predsedavanja vođenje politike proširenja zasnovane na zaslugama, kao i uravnotežene i kredibilne politike proširenja.

"Cilj nam je da damo novi zamah procesu integracije Zapadnog Balkana", rekao je Boka.

Pored dosledne politike proširenja EU zasnovane na zaslugama, Boka je rekao da se razgovaralo i o drugim prioritetima mađarskog predsedavanja, uključujući rad na novom sporazumu o evropskoj konkurentnosti, jačanju evropske politike bezbednosti i odbrane, oblikovanju budućnosti kohezione politike, kao i o poljoprivrednoj politici EU usredsređenoj na poljoprivrednike i rešavanju demografskih izazova.

Tokom sastanka razgovarano je i o vladavini prava u zemljama članicama EU kao i o pipremama za sastanak Evropskog saveta 17. i 18. oktobra.