27. septembar 2024 14:32

Žiofre: Iskoristite novi zamah, Plan rasta će ubrzati pristupanje Srbije EU

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

NIŠ - Šef delegacije EU Emanuele Žiofre izjavio je danas u Nišu na Evropskoj nedelji mogućnosti da niko ne radi za Srbiju kao EU, za zajednički budućnost građana Srbije i EU i pozvao sve da iskoriste novi zamah i novu mogućnost ubrzanja ka članstvu u EU.

Service Photo Gallery

"Niko kao EU ne radi toliko za Srbiju, to je naša sadašnjost i zajednička budućnost, zajedno u EU", rekao je ambasador i podsetio da će Plan rasta ubrzati pristupanje i osigurati da Srbija postane članica EU kroz reforme.

"Plan će obezbediti više od jedne i po milijarde evra za Srbiju u naredne tri godine, pored mnogo toga što već radimo", rekao je Žiofre koji je deo govora održao na srpkom.

Naglasio je da zajedno možemo da oblikujemo bolju budućnost za Srbiju - buduću članicu EU.

Intext service Video

"'EU ostaje partner Srbije. Mi smo vaš partner na putu ka članstvu uvereni da ćemo, kao danas i dalje, raditi zajedno na zajedničkoj budućnosti u procesu proširenja. Postoji jedan novi zamah, nova mogućnost ubrzanja ka članstvu u EU i zato podstičem i ohrabrujem sve da vide šta sve može da se uradi kako bi brže išli na tom putu", rekao je Žiofre govoreći i o projektima prekogranične saradnje.

EU i Niš obnavljaju deo tvrđave, kazamata - EU izdvaja milion evra

Emanuele Žiofre izrazio je danas u Nišu zadovoljstvo što će EU i Grad Niš zajedno raditi na unapređenju delova niške tvrđave - tačnije na renoviranju kazamata.

"Za taj projekat izdvojili smo više od milion evra, zajedno sa našim starim partnerima iz UNOPS-a radćemo na rekonstrukciji delova Beogradske kapije, na kazamata, koji će se pretvoriti u mesta za inovativnu delatnosti, renoviraćemo to mesto koje će poslužiti za atelje", kazao je Žiofre koji je sa ministarkom Tanjom Miščević i gradonačelnikom Dragoslavom Pavlovićem obišao tvrđavu nakon učešća na predstavljanju EU Nedelje mogućnosti.

Intext service Video

Kako je rekao, tu se radi o zaštiti kulturnog nasleđa i naglasio da je projekat, s obzirom da se istorijski gledano Niš nalazi na raskršću civilizacija, deo integralne strategije koja će obuhvatiti ne samo grad Niš, nego i okolne opštine, gde će se raditi na očuvanju kulturnog nasleđa i podizanju socioekonomskog statusa uključenih opština.

"'Ovo je jedan važan i prelep projekat, ali je jedan od mnogih koje smo radili i koje ćemo još raditi", rekao je on.

Intext service Video