21. jun 2023 13:36

Đedović: EU pomaže Srbiji da obezbedi sigurno snabdevanje energentima

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je danas da EU bespovratnim sredstvima i povoljnim kreditima pomaže Srbiji kako bi obezbedila sigurno snabdevanje i transport energenata i dodatno diverzifikovala izvore snabdevanja gasom.

"Srbija je postala deo evropskog energetskog tržišta zajedno sa zemljama regiona, još od 2006. godine, mnogo pre nego što je dobila status kandidata članstva u EU", rekla je Đedović govoreći na panelu na početku "Evropske nedelje mogućnosti" koju organizuje Delegacija EU u Srbiji.

Intext service Video

Ocenila je da tržište koje je povezano smanjuje rizike od nestašice i poskupljenja energenata.

"Kriza je pokazala da su zemlje koje su bile bolje povezane sa svojim susedima prekograničnim interkonekcijama i u sektoru gasa i struje imale manje posledice u smislu rasta cena energenata", navela je Đedović.

Dodala je da je Srbija i u prethodnom periodu, ali da i sada radi na boljem povezivanju sa susedima.

"Što imate bolji pristup tržištu razmene gasa i energije pomaže vam da smanjite troškove i rizik. I na tome nam partneri iz EU uz finansijsku pomoć pomažu", navela je Đedović.

Ministarka je istakla da pomoću sredstava EU Srbija trenutno gradi gasni interkonekktor sa Bugarskom i da će završetkom tog projekta dobiti dodatni izvor snabdevanja gasom.

"Kao što je pokazala kriza prošle godine zemlje EU pokušavaju da diverzifikuju svoje izvore, a to smo i mi prepoznali. Završetkom ovog projekta će se stvariti uslovi da imamo još jedan izvor snabdevanja gasom", istakla je Đedović.

Naglasila je i da je u izgradnji strujni interkonektor sa Rumunijom, ali i da se ulaže u prenosni sistem električne energije u Srbiji kako bi se obezbedili bolji uslovi transporta struje.

"Ulažemo u dalekovode i visokonaponsku mrežu koji će u Srbiji, pre svega u centralnoj i zapadnoj, snabdevanje učiniti pouzdanijim. Tako ćemo se povezazi bolje sa Crnom Gorom i BiH projektom u vrednosti od 200 miliona gde smo prve dve deonice završili", navela je Đedović.

Istakla je da je na Savetu za stratešku saradnju sa Mađarskom bilo reči o dodatnom povezivanju sa preko Panonskog koridora koji je i EU prepoznala kao važan.

"Mi ćemo ga kandidovati i za finansijska sredstva kakva je i praksa u EU za prekogranične projekte, a plan je da bude gotov do 2028. godine i tako ćemo ojačati interkonekciju na severu", istakla je Đedović.

Dodala je da su to strateški projekti od velike vrednosti koji su bitni za obezbeđivanje energetske sigurnosti.

"U saradnji sa EU mi želimo da radimo na dekarbonizaciji proizvodnje električne energije i za nas je veoma važno da tranziciju ka zelenoj energiji pažljivo planiramo, jer skoro 60 odsto svoje električne energije proizvodimo koristeći ugalj", zaključila je Đedović.

Service Photo Gallery