27. jul 2023 11:24

Mihailo Jovanović: Programom "Digitalna Evropa" obezbeđeno 7,5 milijardiI evra za IT zajednicu

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je danas da je Srbija postala deo velike evropske porodice pridruživši se programu "Digitalna Evropa", kojim je obezbeđeno 7,5 milijardi evra bespovratnih sredstava za evropsku IT zajednicu. 

Jovanović je, na prezentaciji programa "Digitalna Evropa", istakao da će biti obezbeđena sredstva za oblasti veštačke inteligencije, računarstva visokih performansi, naprednih digitalnih veština i razvoja i primene digitalnih kapaciteta i interoperabilnosti.

Program koji će trajati do 2027. godine pokrenula je Evropska komisija, kao odgovor na potrebu za ekonomskim oporavkom evropskog kontinenta, podsetio je ministar.

"Za finansiranje projekata moći će da apliciraju pravna i fizička lica sa sedištem u Srbiji, a program predviđa i učešće neprofitnih udruženja, kompanija, nevladinih organizacija, sa posebnim fokusom na malim i srednjim preduzećima", naglasio je Jovanović. 
Dodao je da će mogućnost da se prijave na program imati i akademska zajednica, istraživačke organizacije, akceleratori i startapovi.

Jovanović je rekao da finansijski doprinos varira od poziva za dostavljanje predloga projekta, te da može pokriti i do 100 odsto troškova.

U okviru programa je, kaže ministar, na portalu trenutno objavljeno 19 poziva.

"U okviru oblasti 'cloud' objavljeno je sedam poziva, za napredne digitalne veštine dva poziva, dok je iz oblasti naprednog korišćenja tehnologija objavljeno tri poziva koji se zatvaraju 26. septembra".

"Ne gubite vreme i konkurišite na prve pozive", poručio je on.

Jovanović je rekao da su predvođeni premijerkom Anom Brnabić od 2017. godine postignuti veliki uspesi.

"Ona je verovala da Srbija u četvrtoj industrijskoj revoluciji pravi revolucionarni zaokret predstavljajući se kao zemlja talenata, kreativnosti i nauke", istakao je on.

Jovanović je rekao da je prema izveštaju UN koji prati razvoj elektronske uprave Srbija svrstana među 10 zemalja sveta koje su ostvarile najveći napredak u ovoj oblasti, a da nas Svetska banka rangira na četvrto mesto u oblasti digitalne transformacije.
"Želimo da dodatno ubrzamo digitalnu transformaciju Srbije", zaključio je Jovanović.

On je podsetio da je 30. juna u Briselu Srbija zvanično postala deo velike evropske porodice, rame uz rame sa zemljama punopravnim članicama, pridruživši se programu "Digitalna Evropa" koji će trajati do 2027. godine.

Na današnjem događaju u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu  obratila se i predsednica Vlade Ana Brnabić, kao i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.