27. jul 2023 11:10

Gordana Danilović Grković: Pristupanje "Digitalnoj Evropi" važno za Srbiju jer omogućava dalji razvoj inovacija

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktorka Naučno - tehnološkog parka u Beogradu Gordana Danilović Grković rekla je danas da je jako važno što Srbija pristupa programu "Digitalna Evropa" koji će omogućiti dalji razvoj inovacija u našoj zemlji.

Ona je, na prezentaciji programa, istakla da je za osam godina u beogradskom Naučno-tehnološkom parku svoje usluge razvilo 200 kompanija.

Intext service Video

"Tih 200 kompanija posluje u više od 50 zemalja sveta i zapošljava 2.200 visoko obrazovanih ljudi, mahom inženjera. Od tih 200 kompanija, 150 su start- up novoosnovane tehnološke kompanije", rekla je ona i dodala da upravo te kompanije pobeđuju na međunarodnim takmičenjima u svetu.

Ona je ukazala i na značaj EU i njen doprinos u razvoju i rastu naučnih tehnologija i istakla da je momenat kada Srbija pristupa "Digitalnoj Evropi" jako važan za Srbiju.

"Ključni momenti kada se podrška u inovaciji menja, kad ceo sistem dobija zalet je 2011. godina kada su EU i Svetska banka podržali razvoj Fonda za inovacionu delatnost. Sledeći momenat je 2015. godina kada vlada Srbije sa vladom Švajcarske podržala osnivanje i razvoj ovog Naučno - tehnološkog parka", rekla je ona.

Prema njenim rečima zahvaljujući podsticajima i ulaganjima od strane vlade Srbije otvorena su četiri Naučno-tehnološka parka i naglasila da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima toliko Naučno-tehnoloških parkova.

Danilović Grković je istakla i značaj i potencijale Naučno-tehnoloških parkova.

"Te 2015. godine bilo je važno da napravimo model koji je primeren uslovima koji će najbrže otključati potencijal. Nismo imali priliku za grešku i taj model je morao da bude brzo razvijen i dobar, ne samo da se radi i razvija Naučno- tehnološki park u Beogradu, već i da se poploča put za nove naučno-tehnološke parkove", dodala je ona.

Direktorka je rekla i da prvi put u sklopu parka postoje i košnice za pčele i da mlada ekipa naučnika koji imaju 19 godina radi razvoj uređaja za zaštitu pčela od krpelja i da su upravo ti ljudi potencijal Srbije.

Svečanoj prezentaciji programa "Digitalna Evropa" prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.