2. avgust 2023 15:54

Bertolini u Ljuboviji: Sredstva EU iskorišćena za pomoć najugroženijima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bertolini u Ljuboviji: Sredstva EU iskorišćena za pomoć najugroženijima

Foto: Tanjug/video

LJUBOVIJA - Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini, posetio je danas Ljuboviju gde je obišao infrastrukturne projekte, u čijem finansiranju je učestvovala EU.

On je izrazio zadovoljstvo što su ta sredstva iskorišćena za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva.

 

"Evropska unija je kao paradajz sos na italijanskoj pasti - ima je svuda. Tako smo u Ljuboviji, gradu ljubavi, kako naziv kaže, videli dva naša projekta - socijalnog stanovanja i rekonstrukcije vrtića, koji su namenjeni najugroženijim kategorijama u društvu. To su deca i lica sa posebnim potrebama, odnosno invaliditetom", rekao je Bertolini.

Obišao je naselje za socijalno ugrožene građane u Uzovici, gde je po najvišim standardima izgrađeno 14 stambenih jedinica, za koje je EU izdvojila oko 85 odsto sredstava, a ostatak od oko 100.000 evra je investirala opština Ljubovija.

Najugroženiji građani su dobili veoma kvalitetne kuće, u potpunosti opremljene svim potrebnim uređajima i nameštajem.

Na licu mesta se uverio i u ranije dobro urađene infrastrukturne projekte EU namenjene zaštiti od poplava, zahvaljujući čemu je Ljubovija prošla bez posledica tokom nedavnih jakih kiša.

Bertolini je obišao i rekonstruisani dečji vrtić u Ljuboviji, koji je sredstvima EU dobio novu, modernu kuhinju.

On je Ljuboviju posetio prvog dana dvodnevnog obilaska zapadne Srbije, tokom koje je prethodno boravio u Šapcu.

Predsednik opštine Ljubovija Milan Jovanović izjavio je da je ta mala opština, kroz tri projekta koje realizuje sa Evropskom unijom, dobila oko 1,4 miliona dolara, što je kao petina njenog budžeta.

"S tim u vezi bih posebno pohvalio naše službenike, koji su učestvovali u izradi projekata, ali bez podrške EU ovo ne bismo realizovali i ja sam im veoma zahvalan na pomoći", istakao je Jovanović.