6. oktobar 2023 11:04

Orban: Ideja o uvođenju sankcija Srbiji je smešna, to je nemoguće; Za proširenje EU potreban je strateški plan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orban: Ideja o uvođenju sankcija Srbiji je smešna, to je nemoguće; Za proširenje EU potreban je strateški plan

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

GRANADA - Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je ideja o uvođenju sankcija Srbiji smešna, kao i da je to nemoguće.

On je to rekao novinarinma uoči početka samita lidera EU i istakao da Srbi poslednje dve godine pate i trpe razne provokacije.

"Morate da razumete kako se Kosovo ponaša. Ne treba da provociraju Srbe", rekao je Orban.

Dodao je da bez Srbije nema stabilnosti na Balkanu i da treba pomoći Srbiji da stabilizuje region.

O mnogim važnim temama moramo da diskutujemo

Orban smatra da će na sastanku lidera u Granadi morati da se razgovara o brojnim važnim stvarima, kao i da je za proširenje EU potreban strateški plan. On je novinarima uoči početka sastanka lidera EU u Granadi rekao da ukoliko želite ozbiljno da govorite o članstvu Ukrajine potreban je strateški papir a da to do sada niije viđeno.

 

"Moramo da znamo zašto je to važno za EU da se Ukrajina integriše i koje su posledice toga, pre svega bezbednosne. To je zemlja u ratu, nikada to nismo radili sa zemljom koja je u ratu ima mnogo pitanja o kojima bi trebalo strateški da raspravljamo", rekao je on.

Na pitanje o sankcijama Azerbejdžanu Orban je rekao da je to velika zemlja bez koje nema energetske nezavisnosti. "Ako želite nezavisnost od ruske energetike Azerbejdžan nam je neophodan. To je strateški važna zemlja", rekao je Orban.