6. oktobar 2023 11:37

Plenković: U deklaraciju sa samita u Granadi biće uključen paragraf o proširenju EU

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Fermin Rodriguez

GRANADA - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da će se u deklaraciji sa samita u Granadi nalaziti paragraf o proširenju EU i istakao da su se lideri koji prisustvuju samitu saglasili o "pozitivnom i otvorenom jeziku o procesu proširenja".

Plenković je, uoči neformalnog sastanka šefova država i vlada EU u Granadi, podsetio da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da bi EU i zemlje kandidati trebalo da budu spremni za proširenje do 2030. godine i ocenio da je to signal na kojem svi treba da rade.

"S obzirom na to da je Hrvatska poslednja ušla u Europsku uniju i tu je već 10 godina, mi pomažemo svojim susedima u jugoistočnoj Evropi, poput Ukrajine i Moldavije, svojim znanjem i prenosom znanja kako da se bolje pripreme", rekao je Plenković.
Intext service Video

On je ocenio da je poruka koja danas treba da bude poslata, u kontekstu mnogih pritisaka koji se spolja vrše na EU poput "ruske agresije na Ukrajinu" i pritiska nelegalnih migranata, da su to "elementi koji će uticati na dinamiku procesa proširenja".

Podsetio je da je Hrvatska dok je predsedavala Savetom EU promenila metodologiju sa otvaranja 35 poglavlja na otvaranje klastera, čime proces postaje, kako je ocenio, više politički, vidljiviji i lakše prepoznatljiv javnosti.

"Zato ćemo podržati napore onih koji žele da se pridruže", naveo je Plenković.
Service Photo Gallery