12. mart 2024 19:51

Dejvid Mekalister: Nadamo se početku pregovora o Instrumentu za Zapadni Balkan ove nedelje

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

STRAZBUR - Predsednik Odbora Evropskog parlamenta (EP) za spoljne poslove Dejvid Mekalister izjavio je danas da očekuje da ove nedelje počnu međuinstitucionalni pregovori sa Savetom EU o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan (ZB) i dodao da EP želi da nastavi da podržava partnere sa ZB, ali i da postoje određeni uslovi koje treba ispuniti.

Odbori EP za spoljne poslove i budžet usvojili su sinoć svoj stav o Instrumentu za reformu i rast za ZB, kojim se regionu nudii šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći, a Mekalister je za Tanjug rekao da će sada ući u međuinstitucionalne pregovore.

Intext service Video

"Ove nedelje se nadamo da ćemo moći da počnemo, jer nam nije ostalo mnogo vremena do kraja ovog zakonodavnog mandata", naveo je Mekalister.

On je dodao da Evropski parlament želi da poveže ključne aspekte procesa pristupanja EU.

"S jedne strane, vladavinu prava i osnovna prava, a sa druge strane, važna pitanja ekonomskog upravljanja i jačanja demokratskih institucija i reforme javne uprave", rekao je Mekalister.

Mekalister je, govoreći o svojim očekivanjima od korisnika sa ZB, naglasio da će EP jasno staviti do znanja da je u igri mnogo novca i istakao da EP želi da nastavi da podžava partnere na ZB, ali da je ta podrška povezana sa napretkom u reformama, osnovnim slobodama, jačanjem demokratije, institucija, vladavine prava, osnovnih sloboda i modernizacije ekonomskog upravljanja.

"Ovo je naša poruka. Mi smo veoma jasni kao EP, želimo da nastavimo da podržavamo partnere sa Zapadnog Balkana, ali znamo da još postoje uslovi koje treba ispuniti", poručio je Mekalister.

Kada je reč o tome koliko je proširenje važno za EP, Mekalister je rekao da je EP tradicionalno veoma naklonjen proširenju i da veruje da svi na Zapadnom Balkanu imaju perspektivu pristupanja EU.

"Sve zemlje rade ka članstvu u EU, ali naravno putuju različitim brzinama i na kraju je proces pristupanja EU uvek regata, a ne konvoj", ocenio je on.

Evropska komisija danas je preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, nakon što je predsedica EK Ursula fon der Lajen najavila da će EK dati zeleno svetlo za početak pregovora, a Mekalister je ocenio da je danas bio još jedan važan korak za napredak BiH.

"Ovo je istorijski dan za zemlju, a ovo je i veliki uspeh za reformski orijentisanu vladu u Sarajevu", poručio je Mekalister.

Odbori EP za spoljne poslove i budžet usvojili su sinoć svoj stav o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, koji se odnosi na partnere sa Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, sa 65 glasova "za", pet protiv, a uzdržanih nije bilo.

Kako se navodi u saopštenju EP, oni su podržali stroge reforme i jačanje EU vrednosti na Zapadnom Balkanu, fokusirajući se na transparentnost, vladavinu prava i ekonomsku integraciju.

Instrumentom za reformu i rast za Zapadni Balkan, koji je predstavljen kao kamen temeljac novog Plana rasta za Zapadni Balkan, planirano je da se u periodu od 2024. do 2027. godine izdvoji dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju EU.

Isplata ovih sredstava zavisi od uspešne primene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Ambasadori zemalja članica EU usaglasili su se 6. marta oko pregovaračkog mandata Saveta EU o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, što će, kako je tada saopštio Savet EU, omogućiti predsedavajućem Saveta EU da započne pregovore o konačnom tekstu za instrument sa Evropskim parlamentom.