21. mart 2024 15:33

Počela rekonstrukcija odmarališta za decu u Lipovcu kod Aleksinca uz podršku EU

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/EU PRO PLUS PROGRAM/ BORIS ZLATANOV

ALEKSINAC - Opština Aleksinac je, uz podršku Evropske unije i Ministarstva za evropske integracije, započela radove na kompletnoj rekonstrukciji Ustanove za odmor i rekreaciju dece "Lipovac" kako bi obezbedila kvalitetnije usluge i uslove za boravak dece, sportista i turista.

Bespovratna sredstva u visini od preko 380.000 evra, koje je EU obezbedila preko programa EU PRO Plus, biće uložena u kompletnu rekonstrukciju objekta, navodi se u saopštenju.

Biće zamenjen krovni pokrivač, unutrašnja i spoljašnja stolarija, urađena termoizolaciona fasada, zamenjena električna instalacija, vodovodna i kanalizaciona mreža. Saniraće se i instalacija grejanja, biće postavljeni solarni kolektori, a svaka soba će imati zasebno kupatilo, sa pristupom za osobe sa invaliditetom.

"Ovo će biti prvo ovako veliko ulaganje u objekat u Lipovcu još od njegovog osnivanja 1975. godine, te je tako i opština opredelila 236.000 evra sredstava za realizaciju projekta. Želimo da uz pomoć EU unapredimo turističku ponudu naše opštine i poboljšamo uslove u ovoj ustanovi koja, pored rekreativne i nastave u prirodi, pruža usluge i sportistima, planinarima i izviđačima, rekreativcima, a organizuje i likovne i književne kolonije", rekao je predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

Radičević je istakao opština je od prošle godine ponovo pokrenula besplatan boravak u Lipovcu za sve đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole sa teritorije opštine.

Service Photo Gallery

Radove koji će trajati 90 dana izvodi građevinsko preduzeće "Tončev gradnja" iz Surdulice koja je izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Aleksinac.

Projekat u Aleksincu je jedan od 20 projekata poslovne infrastrukture u regionima Šumadije i Zapadne Srbije, kao i Južne i Istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra.

Cilj projekata je poboljšanje konkurentnosti na lokalnom nivou, kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija.

Radovi podrazumevaju izgradnju ili rekonstrukciju i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, turističkih lokacija, kao i izradu tehničke dokumentacije s ciljem razvoja poslovne infrastrukture.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, i Regionu Južne i Istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).