20. maj 2024 13:38

Žiofre: Želimo da srpski poljoprivrednici postanu evropski

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da Evropska unija i Srbija imaju dugu tradiciju saradnje u poljoprivredi koja predstavlja deo procesa proširenja i da je želja da farmeri iz Srbije postanu evropski farmeri.

"Za to je neophodna podrška i zato smo kroz program IPARD2 opredelili 175 miliona evra bespovratnih sredstava, dakle to su bile donacije. U tekućem IPARD3 programu obezbedili smo donaciju od 288 miliona evra. Sredstva iz IPARD fondova pokriće ukupno nekih 60-75 odsto ukupnih ulaganja srpskih poljoprivrednika", rekao je Žiofre u EU paviljonu, gde su diplomate EU zemalja kuvale za posetioce 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Istakao je da pored doprinosa EU postoji i nacionalni doprinos gde će i sami poljoprivrednici morati da ulože.

Intext service Video

"I kada se sve to združi dolazimo do sume od 588 miliona evra. Taj novac poslužiće za modernizaciju poljoprivrede, takođe za bolju održivost i jačanje izvoznih kapaciteta", rekao je Emanuele Žiofre.

Kako je rekao kroz IPARD 3 program, podršku je dobilo 1150 poljoprivrednika.

"Svi izazovi zahtevaju da realizujemo brojne reforme, počevši od digitalizacije. Ona menja način kako se plasira roba. Imamo robote koji pospešuju efikasnost proizvodnje, takođe i satelite koji služe za predviđanje vremenskih prilika", zaključio je Žiofre i dodao da je ponosan što je baš Evropska unija glavni partner Sajma.