29. maj 2024 13:26

FPN i Delegacija EU u Srbiji unapređuju saradnju, potpisali Memorandum

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić potpisali su danas na tom fakultetu Memorandum o saradnji između Delegacije Evropske unije u Srbiji i FPN.

Žiofre je rekao da je povod za potpisivanje Memoranduma  intenziviranje već postojeće saradnje koje već imaju sa FPN.

"Memorandum o razumevanju želimo da cementiramo našu dosadašnju saradnju i da je podignemo na jedan viši nivo odnosno da napravimo sledeći korak u našoj saradnji i intenziviramo je. Fakultet političkih nauka je jedna od važnih institucija koja je otvorena ka svetu", rekao je Žiofre.

Intext service Video

Istakao je da  proširenje Evropske unije ponovo na vrhu agende EU  i da su jasno sve evropske institucije pokazale da žele ubrzanje i intenziviranje procesa proširenja, prvenstveno na Zapadni Balkan. 

"Mi želimo da taj proces se odvija brže nego do sada i upravo zato je Evropska unija nedavno pokrenula takozvani plan rasta za Zapadni Balkan kojim želimo da pomognemo svim našim partnerima da brže postanu deo naše porodice", poručio je ambasador EU u Srbiji. 

Istakao je da žele kroz saradnju sa akademijom, a u ovom konkretnom slučaju sa FPN, da osiguraju da studenti tog fakulteta koji će sutra biti donosioci odluka u potpunosti razumeju mehanizme i načine funkcionisanja EU što će njima biti važno za njihove buduće karijere i budući rad. 

Intext service Video

"To nam, takođe, važno, da građani bolje razumeju kako sve to funkcioniše s obzirom da proces proširenja i buduće članstvo u Evropskoj uniji ima uticaj na njihov život. Iz tog razloga mi želimo intenzivnu saradnju da imamo sa celokupnom akademijom posebno sa FPN. To nam je važno zbog EU, zbog Srbije i zbog građana ove zemlje", naglasio je Žiofre.

Dodao je da je FPN jedna od važnih institucija koja je otvorena ka svetu.

"Ova institucija je izuzetno važna za otvaranje ka svetu i ona sprovodi najrazličitije aktivnosti u tom segmentu. Između ostalog, učestvuje u Erasmus plus programu koji služi za mobilnost nastavnog kadra fakulteta kao i studenata. Dakle, imamo razmene studenata i nastavnog osoblja sa zemljama EU. Aktivni su i u istraživačkim projektima koje finansira EU, poput Horizonta Evrope", rekao je Žiofre.

Naveo je da podstiču FPN da nastavi sa aktivnim učešćem u evropskim programima i da rade na proširenju da zajedno sa njma rade na proširenja studija o Evropskoj uniji. 

Intext service Video

Dekan FPN Dragan Simić rekao je da je ovo veliki dan u istoriji tog fakulteta, a možda i celog Univerziteta, jer se, kako je rekao, ne dolazi tako lako do tog nivoa saradnje sa EU. 

"Ovo je kruna jedne dugogodišnje, ja bih rekao možda i višedecenijske, temeljne saradnje i podrške koju EU pruža mladim ljudima u Srbiji, mislimo pre svega na studente, na naše profesore", rekao je Simić. 

On je istakao da je FPN najotvoreniji fakultet u pogledu razvoja studenta i profesora.

"To što EU omogućava studentima da studiraju proces EU, njenu politiku, proces donošenja odluka, njene odnose sa drugim partnerima u svetu kao globalnog igrača, zaista doprinosi ekspertizi studenata i njihovoj stručnosti, ali i da ostanu u Srbiji i budu mladi lideri koji će u institucijama Srbije moći da daju doprinos razvoju naše zemlje", poručio je Simić.