29. maj 2024 13:26

FPN i Delegacija EU u Srbiji unapređuju saradnju, potpisali Memorandum

Izvor: TANJUG

podeli vest

FPN i Delegacija EU u Srbiji unapređuju saradnju, potpisali Memorandum

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić potpisali su danas na tom fakultetu Memorandum o saradnji između Delegacije Evropske unije u Srbiji i FPN.

Žiofre je rekao da je povod za potpisivanje Memoranduma  intenziviranje već postojeće saradnje koje već imaju sa FPN.

"Memorandum o razumevanju želimo da cementiramo našu dosadašnju saradnju i da je podignemo na jedan viši nivo odnosno da napravimo sledeći korak u našoj saradnji i intenziviramo je. Fakultet političkih nauka je jedna od važnih institucija koja je otvorena ka svetu", rekao je Žiofre.

Istakao je da  proširenje Evropske unije ponovo na vrhu agende EU  i da su jasno sve evropske institucije pokazale da žele ubrzanje i intenziviranje procesa proširenja, prvenstveno na Zapadni Balkan. 

"Mi želimo da taj proces se odvija brže nego do sada i upravo zato je Evropska unija nedavno pokrenula takozvani plan rasta za Zapadni Balkan kojim želimo da pomognemo svim našim partnerima da brže postanu deo naše porodice", poručio je ambasador EU u Srbiji. 

Istakao je da žele kroz saradnju sa akademijom, a u ovom konkretnom slučaju sa FPN, da osiguraju da studenti tog fakulteta koji će sutra biti donosioci odluka u potpunosti razumeju mehanizme i načine funkcionisanja EU što će njima biti važno za njihove buduće karijere i budući rad. 

"To nam, takođe, važno, da građani bolje razumeju kako sve to funkcioniše s obzirom da proces proširenja i buduće članstvo u Evropskoj uniji ima uticaj na njihov život. Iz tog razloga mi želimo intenzivnu saradnju da imamo sa celokupnom akademijom posebno sa FPN. To nam je važno zbog EU, zbog Srbije i zbog građana ove zemlje", naglasio je Žiofre.

Dodao je da je FPN jedna od važnih institucija koja je otvorena ka svetu.

"Ova institucija je izuzetno važna za otvaranje ka svetu i ona sprovodi najrazličitije aktivnosti u tom segmentu. Između ostalog, učestvuje u Erasmus plus programu koji služi za mobilnost nastavnog kadra fakulteta kao i studenata. Dakle, imamo razmene studenata i nastavnog osoblja sa zemljama EU. Aktivni su i u istraživačkim projektima koje finansira EU, poput Horizonta Evrope", rekao je Žiofre.

Naveo je da podstiču FPN da nastavi sa aktivnim učešćem u evropskim programima i da rade na proširenju da zajedno sa njma rade na proširenja studija o Evropskoj uniji. 

Dekan FPN Dragan Simić rekao je da je ovo veliki dan u istoriji tog fakulteta, a možda i celog Univerziteta, jer se, kako je rekao, ne dolazi tako lako do tog nivoa saradnje sa EU. 

"Ovo je kruna jedne dugogodišnje, ja bih rekao možda i višedecenijske, temeljne saradnje i podrške koju EU pruža mladim ljudima u Srbiji, mislimo pre svega na studente, na naše profesore", rekao je Simić. 

On je istakao da je FPN najotvoreniji fakultet u pogledu razvoja studenta i profesora.

"To što EU omogućava studentima da studiraju proces EU, njenu politiku, proces donošenja odluka, njene odnose sa drugim partnerima u svetu kao globalnog igrača, zaista doprinosi ekspertizi studenata i njihovoj stručnosti, ali i da ostanu u Srbiji i budu mladi lideri koji će u institucijama Srbije moći da daju doprinos razvoju naše zemlje", poručio je Simić.