5. jun 2024 10:03

Politiko: Nemački Zeleni kandidati za komesare ako Fon der Lajen ispadne iz trke

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

BRISEL - Državni sekretari u nemačkom ministarstvu za ekonomske poslove i članovi stranke Zeleni Franciska Branter i Sven Gigold su potencijalni kandidati za komesarske pozicije u Evropskoj komisiji (EK) u slučaju da iz trke za reizbor na mesto predsednice EK ispadne Ursula fon der Lajen, piše Politiko.

Takva promena je moguća zbog verovatnoće da će Evropski parlament posle izbora koji se održavaju od 6. do 9. juna biti dosta više neprijateljski nastrojen prema Fon der Lajen, navodi se u analizi Politika.

U takvom scenariju, na osnovu koalicionog sporazuma nemačkih vladajućih stranaka, Zeleni bi imali pravo na kandidata za neku drugu komesarsku poziciju u Evropskoj uniji.

Branter je trenutno i narodna poslanica u Nemačkoj, a u sklopu ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju je zadužena za trgovinsku politiku EU.

EU: Duplo glasanje moguće, ali moguća i kazna - 15.000 evra

Građani Evropske unije tokom izbora za Evropski parlament mogu da izaberu da li će glasati u zemlji u kojoj žive ili u zemlji porekla, ali ukoliko odluče da glasaju u obe zemlje rizikuju ili zatvor ili kaznu od 15.000 evra.

Prema podacima UN, do danas, oko 13,7 miliona građana EU živi u zemlji članici koja nije njihova zemlja porekla, piše Euobzerver i dodaje da postoji nekoliko propisa koji mogu da obezbede da 9. juna ne dođe do duplog glasanja. Kako se navodi, ukoliko se neko odluči da glasa u zemlji u kojoj živi, mora da se registruje na "dodatnoj listi" u opštini u kome živi, čime se odriče prava glasa u zemlji porekla.

Rok za registraciju bio je do 1. maja, nakon čega je opština bila u obavezi da dostavi spisak dodatnih birača državnim organima, a država je, sa svoje strane, bila dužna da obavesti zainteresovane države članice. Kako se navodi, u teoriji, to prenošenje podataka bi trebalo da onemogući duplo glasanje, ali sistem je neispravan, a informacije se ne prosleđuju uvek kako bi trebalo.

Prema podacima Komisije EU, uoči poslednjih izbora za Evropski parlament 2019. godine, zemlje članice EU razmenile su informacije o 1,3 miliona birača između februara i maja, što je samo oko 10 odsto potencijalnog broja birača sa pravom glasa u inostranstvu.