7. jun 2024 10:14

Evropski parlament bi o predsedniku Komisije mogao da glasa 18. jula

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Peter Dejong

BRISEL - Evropski parlament mogao bi da 18. jula glasa za izbor narednog predsednika Evropske komisije.

Dva neimenovana zvaničnika EU rekla su za Politiko da je generalni sekretar Evropskog parlamenta Alesandro Kioketi na ručku tokom sastanka ambasadora država u EU u petak prošle nedelje predložio da se za predsednika EK glasa u julu.

Kioketi je rekao da nije doneta konačna odluka o tom pitanju, dodala je neimenovana osoba, za koju se navodi da je "upoznata sa sastankom".

Generalni sekretar EP je, prema rečima neimenovane osobe, rekao da misli da će glasanje verovatno biti održano u julu.

Ukoliko bi do glasanja o predsedniku Komisije došlo u julu, onda Politiko navodi da bi se izabrao 18. jul kao datum, a da bi se dva dana ranije glasalo o predsedniku Evropskog parlamenta.

Poslednjih nedelja spekuliše se o tome da li će EP nastojati da održi glasanje za predsednika EK tokom svog prvog zasedanja u julu ili će sačekati naredno zvanično zasedanje u septembru.

Portparol Evropskog parlamenta rekao je da odluka još nije doneta.

Izbor predsednika EK vrši se po takozvanoj proceduri špicenkandidata, odnosno procesa tokom kojeg evropske političke partije, pre izbora za EP, predlažu vodeće kandidate za tu funkciju.

Najveća politička grupacija nakon izbora ima najveći mandat da predloži kandidata za predsednika EK, kojeg EP bira apsolutnom većinom nakon izbora, na predlog država članica.

Aktuelna predsednica EK Ursula fon der Lajen kandidat je Evropske narodne partije za novi mandat na čelu EK, tradicionalno najveće političke grupacije u EP.

Fon der Lajen je, da bi dobila novi mandat, potrebna podrška kvalifikovane većine lidera EU, a onda i da obezbedi glas najmanje 361 od 720 poslanika u EP.

Evropski parlament glasa o predsedniku EK tek kada kandidata predloži većina šefova država i vlada EU, a očekuje se da će se to dogoditi na sastanku Evropskog saveta 27. i 28. juna.