12. jun 2024 12:57

Bertolini: Proces pristupanja EU usporava, Plan rasta bio potreban zbog reformi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bertolini: Proces pristupanja EU usporava, Plan rasta bio potreban zbog reformi

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini ocenio je danas da se nakon 12 godina proces pristupanja EU usporava i da se zato pojavila ideja o planu rasta za Zapadni Balkan od šest milijardi evra.

"Potrebno nam je više sredstava da bismo podstakli reforme", rekao je Bertolini drugog dana EU Foruma civilnog društva za Zapadni Balkan i Tursku 2024. koji je fokusiran na mogućnosti koje pruža Novi plan rasta i na ulogu civilnog društva u Instrumentu za reformu i rast.

"Sada, nakon 12 godina, proces pristupanja se usporava....Plan rasta nije ništa drugo do ubrizgavanje sredstava u već postojeći proces", kazao je šef Odeljena za saradnju Delegacije EU u Srbiji.

Bertolini je naglasio da se sredstva koja su do sada postojala iscrpljenja ili se iscrpljuju, uključujući i besplatne IPA resurse.

Evropska komisija je morala nešto da smisli kako bi se stvari pormenile i to iz tri razloga, rekao je on i dodao da jedan od razloga da bi imala dovoljno resursa za potrebe u Srbiji i regionu.

Drugi razlog je taj da u EU postoji svest da naklonost građana prema mogućem ulasku u EU opada i kako bi se ta naklonost podigla, rekao je Bertolini a kao treći razlog je naveo to što je mnogo resursa korišćeno za mnoge velike infrastrukturne projekte koji nikada nisu započeli ili su počeli sa velikim zakašnjenjem.

Bertolini je rekao da bi bilo bolje da se koristi reč reforma a ne rast, jer, kako je naglasio "ekonomski nismo sigurni da će ovaj plan podstaći i privrede regiona".

To nije dovoljno proučeno, nema analize, već je samo osećaj da će pojačavanje resursa u reforme za unutrašnje tržište, za regionalno tržište i za reforme u svakoj zemlji na kraju doneti ekonomsku korist, izjavio je on.

Forum će za ova tri dana okupiti više od 150 učesnika, među kojima su predstavnici EU, Vlade Srbije, civilnog društva, državnih institucija i međunarodnih organizacija.

Forum služi kao ključna platforma za razmenu uvida i razvoj strategija za podsticanje rasta civilnog društva u regionu.

Projekat tehničke pomoći organizacijama civilnog društva (TACSO), finansiran od EU, je inicijativa koja jača kapacitete i ulogu organizacija civilnog društva u demokratskim procesima na Zapadnom Balkanu i Turskoj.