15. jul 2024 15:11

Dušica Bojić: Raspisan tender za adaptaciju bivše železničke stanice, muzej dobija 6.000 kvadrata

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić rekla je danas da je raspisan tender za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade bivše Glavne železničke stanice, a da će posle adaptacije muzej koji će se tamo preseliti dobiti moderan prostor površine 6.000 kvadratnih metara.

Ona je za Tanjug navela da je tender otvoren od 12. jula do 16. avgusta, kao i da je njegovom raspisivanju prethodila izrada projektne dokumentacije koju je završio Mašinoprojekt, ali i da se očekuje da radovi i preseljenje budu završeni tokom 2027. godine.

Bojić je rekla da je preseljenje muzeja u novu zgradu dobra vest kako za zaposlene, tako i za posetioce, budući da ta ustanova tokom 61 godine postojanja nije imala matičnu zgradu, a sada će je dobiti.

Intext service Video

"Od tih 6.000 kvadrata, oko 3.000 će biti samo muzejska postavka, dok će se spoljna površina prostirati na 8.000 kvadrata", navela je Bojić.

Ona je dodala da će, ukoliko postoje određena pitanja u vezi sa javnom nabavkom, tender biti produžen za još nedelju dana, ali da ipak očekuje da će se sve završiti u roku.

Bojić je navela da će, prema procenama, ova investicija iznositi oko dve milijarde dinara, a finansiraće se iz državnog budžeta.

Ona je rekla i da je objekat komplikovan za rekonstrukciju zbog starosti i načina gradnje pre 140 godina.

"Nema prave temelje, a uz to smo pronašli i brojne tunele, lagume i podrumske prostorije. Zbog toga je procena da će adaptacija i uređenje objekta, bez muzejskog mobilijara, trajati tri godine i koštati oko dve milijarde dinara", objasnila je Bojić.

Ona je rekla da će preseljenje čitave postavke u novu zgradu praktično značiti da su se "skućili na jednom mestu", navodeći da je za sada uređen plato ispred novog muzeja, dok se očekuje da bude uređen i plato sa zadnje strane, gde su se nalazili koloseci na bivšoj Glavnoj železničkoj stanici.

Intext service Video

"Nadamo se da će i to vrlo lepo da izgleda. Najverovatnije ćemo pozadi imati lokomotivu sa dva vagona, kojima ćemo moći da ispričamo priču o Srbiji i Jugoslaviji, odnosno o Prvom i Drugom svetskom ratu, čime će posetioci biti u prilici da vide i ono što ne možemo da izložimo na trenutnoj adresi", navela je Bojić.

Govoreći o budućnosti muzeja na novoj adresi, Bojić je rekla da očekuje da će preseljenjem doći do rasta broja posetilaca, kao i da će, uz druge ustanove kulture koje će se prema planovima naći u tom delu grada, veliki broj kulturnih sadržaja "biti u jednoj liniji".

Bojić je rekla da Istorijski muzej ima više od 45.000 veoma vrednih predmeta koji će biti izloženi na novoj adresi. Ona je navela da će u jednom delu biti postavka koja se odnosi na period od Rima do Neolita, a drugom do 19. veka, dok će na spratu biti izloženi artefakti iz 20. veka.

Dodala je da će muzej na novoj lokaciji imati i Kraljev i Titov salon koji su predviđeni za tematske postavke, dok će u delu zgrade gde je nekada bio peronski prolaz biti napravljena multifunkcionalna sala koja će služiti za organizovanje raznih tematskih postavki, promocija i drugih aktivnosti.

Intext service Video

Muzej koji je sada smešten u zgradi na Trgu Nikole Pašića će sve vreme tokom trajanja radova raditi na širenju zbirke i idealnim rekontrukcijama vladarskih kruna, odeždi i drugih predmeta, a posetiocima će vrata biti otvorena sve do njegovih poslednjih trenutaka na staroj adresi.

Vlada Srbije je u novembru 2020. godine donela zaključak da Istorijski muzej Srbije, koji je osnovan 1963. godine, bude preseljen u objekat Glavne železničke stanice u centru Beograda.

Muzej je u novembru 2021. raspisao tender za izradu muzeološkog projekta, a na aktuelnom tenderu treba da bude izabran izvođač svih planiranih radova.