2. avgust 2024 14:24

Marina Abramović: U Mančesteru pripremam projekat "Balkan Erotioc Epic"

Izvor: TANJUG

Foto: Invision/AP/Joel C Ryan

NJUJORK - Multimedijalna umetnica Marina Abramovič najavila je da za iduću godinu u Mančesteru priprema projekt "Balkan Erotioc Epic".

"U kulturi Balkana, genitalije su korišćene u obredima da povežu duhove i bogove. Biće to takav skandal. Britanija je tako puritanska. Jedva čekam", rekla je Abramović u intervjuu listu Njujork tajms.

Abramović je projekt najavila odgovarajući na pitanje šta je čini srećnom u poslednje vreme, navevši da je to što je živa, i priznala je da je malo brine da li će u 77. godini života imati dovoljno vremena da uradi stvari koje je zanimaju.

Abramović je navela da nema prijatelje i poznanike starije od 60 godine, jer su takvi "polumrtvi, uvek se žale i uvek su bolesni".

"Uvek nastojim da vidim život kroz oči deteta. Ne uzimam droge i ne pijem. Volim čokoladu. I nije mi potrebno piće da bih bila duhovita. Smatram da sam urnebesna. Mislim da bih trebala raditi stend ap komediju", rekla je umetnica.

Priznavši da je bila obeshrabrena nakon pogreba spisateljice Suzen (Susan) Sontag (1933-2004), Abramović je rekla da bi lično želela veliku svetkovinu, gde niko ne bi nosio crninu, već samo jarke boje.

"Vodila sam lud život i želim dobru smrt", navela je Abramović, dodavši da više nije opsednuta, već se samo želi prestati bojati smrti.

Abramović je rekla i da ne ide nigde dok ne napuni 103 godine, primetivši da je u američkoj kulturi starost "nešto prljavo, kao da nešto nije u redu sa vama".

“U kulturi Balkana, biti star je zapravo sjajno", navela je umetnica, dodavši da starenje znači prihvatanje ograničenja svog tela, takvog kakvo jeste, sa artritisom i bolom, i drugim ograničenjima.

Abramović je rekla da za svog života želi videti vanzemaljce, i da je pre nekoliko godina pitala Ričarda Brensona (Richard Branson) za let preko njegove kompanije u svemir u jednom pravcu.

"Želim videti šta se nalazi iza svega ovog. Da vidim crne rupe. Ko je stvorio svemir? Posedujem znatiželju petogodišnjeg deteta", navela je Abramović.