24. septembar 2024 20:32

Otvorena izložba Tragom vina, posvećena Negotinskim pimnicama

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Izložba "Tragom vina", koja je posvećena Negotinskim pimnicama i njihovoj povezanosti sa Francuskom i njenim vinima, večeras je svečano otvorena u Francuskom institutu.

U obraćanju brojnim zvanicama, ambasador Francuske Pjer Košar je podsetio da su u 19. veku francuskim proizvođačima vina bili neophodni srpski vinogradi, kad je njihove bila napao insekt filoksera, koji se hrani na listu i korenu vinove loze.

"S druge strane su doneli svoje znanje i doprineli razvoju vinograda u Negotinu", naveo je Košar.

Intext service Video

Direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere je rekao da mu je "fantastičnu" Negotinsku krajinu otkrio jedan Nemac, predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, upoznao sa tamošnjim vinom i proizvođačima vina.

Napomenuvši da je čitava oblast obeležena francuskim vinima, Pjere je izrazio posebnu zahvalnost izrazio istoričaru Stanislavu Sretenoviću za tekstove na panelima izložbe.

Projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, usmeren je na promociju istočne Srbije kao atraktivne kulturne i turističke destinacije.

Osim velikih infrastrukturnih radova koji su u završnoj fazi, tokom trajanja projekta obnovljen je i deo pimnica/pivnica, odnosno kućica u kojima se priprema i čuva vino, u Negotinskoj krajini.

Service Photo Gallery

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić je rekao da je u okviru projekta određeno 3,6 miliona evra za pimnice "što je izuzetna suma", za izgradnju infrastrukture pre svega.

Napomenuvši da je to veliko ohrabrenje i podsticaj za privatne ulagače, Kandić je dodao da očekuje u budućnosti da će doći do ekspanzije vinskog turizma i vinogradarstva u Negotinskoj krajini.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva je istakla da je EU uložila 22 miliona evra u projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", koji je posvećen restauraciji spomenika kao što su Rajačke pimnice, ali i prenosu znanja preko održivog turizma i podršci lokalnim turističkim delatnicima.

Direktorka Muzeja Krajina iz Negotina Vesna Stanković zahvalila se EU na izložbi i podršci različitim projektima koji utiču na promociju kulturnog turizma istočne Srbije.