7. novembar 2024 14:01
Restoran "Homa" podržao umetnost i filantropiju projektom "Homa Art i Homa Echo"
BEOGRAD - Restoran "Homa" otvorio je vrata umetnosti i filantropiji na Dorćolu u Beogradu, gde je danas, uz besplatan primerak novina "Home Echo" izložena postavka umetničkih radova Aleksić Galerije Savremene Umetnosti iz Kragujevca.
U želji da pruže podršku umetnicima, osnivači restorana i bistroa Vlastimir Puhalo i Filip Ćirić organizovali su susret sa medijima, gde su, sa vlasnikom galerije Dejanom Aleksićem, predstavili novi galerijski prostor grada "Home Art" i novine sa humanim karakterom "Homa Echo".
Puhalo je objasnio da je ideja bila da osmisle nešto što u "javnom diskursu ne postoji, ali je posvećeno kulturi, umetnosti, dizajnu i arhitekturi.
"U novinama "Homa Echo" u saradnji sa SOX Creative studiom bavimo se ljudima, bavimo se lepim pričama i idejama naših gostiju, naših prijatelja. Te novine daju se besplatno posetiocima našeg restorana, a naši gosti su u prilici da doniraju novac u kutiju koja je izložena u restoranu, ukoliko žele", izjavio je Puhalo.
Prema njegovim rečima, "Homa" je dobitnik Virtus nagrade za filantropiju za mala i srednja preduzeća za 2024. godinu koju dodeljuje fondacija Trag.
"Od prvog broja, gde je na naslovnoj strani novina bila glumica Branka Katić, sakupili smo 170. 030 dinara i ceo iznos donirali Svratištu u Beogradu. Na naslovnoj strani drugog broja je naš reprezentativac Bogdan Bogdanović, a novac će biti doniran košarkarkom klubu 'Moj Red' u kojem treniraju osobe sa posebnim potrebama", rekao je Puhalo.
Aleksić je istakao da je osnovna motivacija galerije čije on osnivač, "reprezentacija savremene umetnosti".
"Aleksić Galerija Sevremene Umetnosti predstavlja najistaknutije umetnike sa Balkana, čiji radovi odražavaju bogatu kulturnu baštinu. Postavka će biti izložena tri meseca, nakon čega ćemo smisliti novi koncept. Trenutno su u restoranu radovi od različitih materijala, od mermera, stakla... Kroz skulpture smo predstavili ljubav vajara prema kamenu", objasnio je Aleksić.
On je dodao da će u restoranu biti organizovani brojni događaji i radionice gde će posetioci biti u prilici da se druže sa umetnicima i da razmenjuju iskustva i ideje.
Ćirić je naglasio da se hrana povezuje sa brojnim stvarima, ali i sa humanošću i umetnošću.
"Sve kada se poveže i ujedini stvori se neka dobra mreža sa tendencijom dobrih vrednosti i ukusa što je, na neki način, odredilo ukus našeg restorana", zaključio je Ćirić.