13. april 2023 14:26

Nikola Kusovac: Treba formirati bolje fondove za otkup umetničkih predmeta

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Treba formirati bolje fondove za otkup umetničkih i istorijskih predmeta koji su predmet crnog tržišta ili se mogu prodavati van granica Srbije kako bi se smanjio rizik, rekao je danas istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

On je u izjavi za Tanjug dodao da se ne može očekivati od zemlje kao što je Srbija, u kojoj se za kulturu iz budžeta odvaja nešto manje od dva posto a nešto više od jedan posto, da će se nešto rešiti.

Objasnio je da je rizik izaći sa predmetom kao što je pečat Stefana Nemanje, jer je to prekršaj koji se kažnjava i smatra da se za ovaj pečat u Beogradu i u Srbiji moglo dobiti onoliko koliko se nudi na Malti, negde oko hiljadu evra, niko ne bi rizikovao.

“Svojevremeno dok sam bio aktivan, stigla je do mene vest da se prodaje na aukciji u Sotbiju dragocena naša ikona kasnog srednjeg veka majstora Longina, njegove ikone su ogromnih dimenzija u manastiru Dečanima i u Velikoj Hoči. Dakle, ovo je bila jedna za koju smo utvrdili da je iz Velike Hoče dobila noge. To je još veliki predmet, ovaj pečat možete u džep - pa izađete, ali ikonu veličine metar sa osamdeset nije lako, pa je izašla. Pa se pojavila na aukciji, početna cena je bila 15 hiljada funti" rekao je on i dodao da nije bilo dovoljno sredstava za otkup ove ikone.

Napominje da se zna za još tri pečata koji su na skicama jer, kako objašnjava, u starija vremena kada nije bilo mogućnosti da se fotografijom zabeleži predmet, pravile su se skice.