9. maj 2023 14:14

Otvaranje "BINE 2023" biće održano 11. maja, bez formalnih ceremonija i slavljeničke atmosfere

Izvor: TANJUG

Foto: Monika Husar

BEOGRAD - Ovogodišnje, 18. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture "BINA 2023" biće održano od 11. maja do 17. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

Na konferenciji za medije povodom početka manifestacije govorili su Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINE, arhitekta Bratislav Tošković, Lasi Harmala, zamenik ambasadora Finske, i Nj. eks. g. Raul Bartolome Molina, Ambasador Španije.

Danica Prodanović je u svom uvodnom obraćanju istakla da će zbog svih događanja ovu BINU otvoriti u tišoj atmosferi.

"Izložba kojom počinjemo BINU će biti otvorena 11. maja, ali bez formalnih ceremonija otvaranja i slavljeničke atmosfere koji su inače uobičajeni" kazala je Prodanović. .

Bratislav Tošković, arhitekta kome je posvećena izložba "Daljina koja spaja", koja otvara manifestaciju, kaže da je u Finskoj radio 35 godina.

"Još uvek radim tamo, ali nikada nisam baš otišao. Mislim da sam se samo transponovao u druge prostore, ali veza sa domovinom je i dalje ostala čvrsta, što potvrđuje i Velika nagrada arhitekture za životno delo koja mi je dodelilo Udruženje arhitekata Srbije. Zaista sam ponosan na sve to i nadam se da ćete u mojoj izložbi naći i neke elemente ovog podneblja. Ja njih nosim u sebi, i u meni ta dva sveta istovremeno žive. Oni me definišu i kao čoveka i kao arhitektu", rekao je Tošković.

Lasi Harmala, zamenik ambasadora Finske, u svom govoru naglasio da je ambasada temeljno pratila i podržavala rad Bratislava Toškovića od 2017. godine.

"Tokom tih godina održana su predavanja, intervjui u medijima, seminar u rezidenciji finskog ambasadora u Beogradu i poseta gradonačelnika Beograda Helsinkiju, gde ga je 2019. godine ugostio gospodin Tošković. U ambasadi se dobro sećamo odlične posete na otvaranju izložbe "Paralelna mesta" u oktobru 2019. u galeriji Studentskog kulturnog centra. Takođe smo srećni što će publika u Beogradu imati priliku da upozna gospođu Tarju Nurmi, arhitektu sa sedištem u Helsinkiju, poznatu i po svojoj arhitektonskoj kritici i dokumentarcima o arhitekturi", rekao je Harmala.

Raul Bartolome Molina, ambasador Španije, na konferenciji izrazio je zadovoljstvi što je zemlja koju predstavlja ove godine aktivni deo BINE, festivala koji je postao jedan od najprestižnijih događaja posvećenih arhitekturi i razvojnoj industriji, ne samo u regionu, već i u Evropi.

"Doprinos Španije ovom izdanju BINE je specijalna izložba arhitekte i fotografa, Rikarda Santonhe. Izložba pruža uvid u savremenu arhitekturu u Španiji kroz objektiv ovog fotografa i arhitekte. Predstavljeno je više od 20 fotografija koje daju pregled plodnog perioda građevinarstva u Španiji u poslednje dve decenije, sa radovima istaknutih nacionalnih i međunarodnih arhitekata" rekao je Molina.