10. maj 2023 11:00

"Plava izložba" od 18. maja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: Foto Bojana Janjić

BEOGRAD - "Plava izložba", osmišljena kao interaktivni poligon za doživljaj moderne i savremene umetnosti kroz značenja i simboliku plave boje, biće otvorena 18. maja u 18:00 časova u prizemlju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), saopštili su danas organizatori.

"Na 'Plavoj izložbi' je 12 dela iz zbirki MSUB i isto toliko interpretacija namenjenih direktnom i aktivnom korišćenju, kako bi se bolje razumeo svet umetnosti i predstavljena dela", navedeno je u saopštenju.

Iz MSUB je navedeno da "izbor dela podražava simboliku i vrednosti koje se najčešće povezuju sa plavom bojom - kako psihološka, tako i sociološka značenja".

Kustoskinje "Plave izložbe" su Senka Ristivojević i Katarina Krstić, izložba je realizovana u saradnji MSUB i Fakulteta likovnih umetnosti i trajaće do 4. septembra.

Interpretacije umetničkih dela iz zbirki MSUB izradili su studenti Vajarskog odseka uz mentorstvo profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića.

Pomoć u realizaciji izložbe pružio je Savez slepih Srbije, posebno Boris Dončić, bibliotekar i urednik u studiju Biblioteke Saveza slepih Srbije "Dr Milan Budimir”, kao i stručnjaci iz Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović”.

Na izložbi su umetnička dela Milana Milovanovića, Ivana Tabakovića, Petra Dobrovića, Petra Omčikusa, Radomira Reljića, Zorana Petrovića, Dušana Otaševića, Sanje Iveković, Tomislava Peterneka, Uroša Đurića i Saše Tkačenka.

Uz njihova dela stoje interpretacije studenata Fakulteta likovnih umetnosti Milice Anđelić, Ivana Bona, Bogdana Đukanovića, Nikite Živanović, Strahinje Zoćevića, Teodore Jovanović, Jane Jovašević, Ane Kocić, Pavla Radovića, Vukašina Rajkovića, Maje Rakočević Cvijanov, Joujua Rena i Obrada Ćešića.

"Izložba je opremljena tiflo trakama koje olakšavaju kretanje kroz postavku. Pored interpretacija u prostoru izložbe, informacije o izloženim delima se mogu naći na legendama koje su prilagođene slabovidima, ali i štampane na Brajevom pismu", navode organizatori.