11. maj 2023 22:30

Festival arhitekture “BINA 2023” počeo večeras u Kulturnom centru Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Festival arhitekture “BINA 2023” počeo večeras u Kulturnom centru Beograda

Foto: Aleksandar Gazibara

BEOGRAD - Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA 2023. u svom 18. izdanju je otvorena večeras izložbom “Daljina koja spaja” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Navedena izložba je posvećena radu uspešnog arhitekte Bratislava Toškovića koji je sa publikom podelio svoja dostignuća za koja je od Udruženja arhitekata Srbije dobio Veliku nagradu arhitekture za životno delo 2021. godine.

Jelena Ivanović Vojvodić, članica organizacionog tima BINA-e, povodom početka same manifestacije je podsetila da je izdanje ove godine tematski naslovljeno “Kontinuitet/Continuity” i posvećeno važnom pitanju odnosa prema postojećem arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnostima njegove stalne reprodukcije i uključenja u projekte budućnosti.

Ona je istakla da se ostvaruje kontinuitet u edukaciji i radu sa svim generacijama, studentima i građanima, a međunarodni karakter programa je realizovan u saradnji sa ambasadama Finske, Španije i Francuske i ostalim zemljama (Slovenija, Italija, Grčka, Nemačka, Austija), kao i sa EU platformom “LINA community”, čime zaokružuju zajedničke teme i formiraju kvalitetne ciljeve za gradove Srbije.

Sutra od 18 časova na programu festivala BINA će biti održan razgovor sa arhitektama Bratislavom Toškovićem i Tarjom Nurmi iz Finske, u Likovnoj galeriji KCB-a.

Ovogodišnje, 18. izdanje BINA 2023 će trajati duže od mesec dana, tačnije do 17. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i KCB-a, te obuhvata sedam izložbi, četiri šetnje, dva izleta, niz seminara, tribina i edukativnih programa za širu i stručnu javnost.