20. maj 2023 21:31

Otvorena izložba "Retrospektiva jednog sna" u UK Parobrod

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ blurAZ, ilustracija

BEOGRAD – Izložba "Retrospektiva jednog sna" autorke Tatjane Mitić otvorena je večeras u beogradskoj Ustanovi kulture "Parobrod".

Izložba predstavlja osvrt na celokupno stvaralaštvo Mitić, a kako piše kustoskinja i istoričarka umetnosti Jovana Popović, umetnica tokom svog razvojnog puta prolazi kroz različite slikarske faze, tragajući za specifičnim, autentičnim likovnim izrazom.

Polazeći od osnovnih boja - crvene, plave i žute, autorka se trudi da prikaže svet pun životne radosti, snage i lepote.

Mitić u svojim radovima, navodi Popović, dosta promišlja o budističkoj filozofiji i o konceptu feng šuia, u čemu pronalazi inspiraciju, i čije elemente uspeva da utisne u svoje delo.

Autorka izložbe „Retrospektiva jednog sna“ je vremenom menjala i razvijala umetnički senzibilitet, tako da je stvarala radove koji imaju meditativni karakter.

Umetnica se u svojim radovima bavi i pitanjem identiteta, želeći da pruži odgovor na osnovna pitanja: ko smo, odakle dolazimo i šta je to što se krije iza naše pojavnosti?

Njeni radovi - "Ples duša", "Majka", "Porodica", "Pod maskom", govore o dubokoj introspekciji, pripadništvu i načinu samoprikazivanja.

Za nju je pitanje identiteta esencijalno i zajedničko svim ljudima, koje primorava sve da se konstantno preispituju, usavršavaju i neguju suštinu svog bića.

Znacajan deo stvaralaštva Mitić čine radovi sa motivom životinja, koje slika naturalistički ili su sastavljeni od različitih predmeta i fragmenata koji se međusobno prepliću, pa tako kljun i rog u njenim radovima predstavljaju simbol snage i postojanosti.

Umetnica slika životinje antropomorfno, tako što im oblači odela i dodeljuje ljudske osobine.

Oslobađajući svoju imaginaciju bojom, ona stvara dinamične kompozicije, koje uspostavljaju snažan kontakt sa posmatračem, ocenila je Popović.

Mitić (40), živi i stvara u Beogradu, a rođena je u Prištini, gde je 2009. diplomirala na Medicinskom fakultetu - odsek stomatologija, a 2018. godine je stekla zvanje specijaliste ortopedije vilica na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pored stomatologije, Mitić se dugo bavi i slikarstvom, a svoje radove je izlagala na više kolektivnih izložbi: "Beskonačnost", "Art apstrakt", "Mini form art", "Iluzija" i "Linija".