15. jun 2023 10:36

Izložba Darka Dragičevića biće otvorena sutra u Salonu MSUB

Izvor: TANJUG

Foto: Christina Ciupke

BEOGRAD - Izložba "Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri figure" Darka Dragičevića u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Izložba "Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri figure" Darka Dragičevića biće otvorena sutra u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnikom održaće se u subotu, 17. juna, u 18 časova.

Kustos je Miroslav Karić, a izložba će biti otvorena do 21. avgusta.

Umetničko-istraživački projekat Exhaustion and Exuberance or I Can, I Can?t: Four Figure Studies autora Darka Dragičevića izveden je i dokumentovan na lokacijama u Berlinu i Beogradu između aprila 2021. i novembra 2022. godine.

U okviru pomenutog projekta, umetnik istražuje procese performativnog otelotvorenja i javnog govora kroz studije figura, odnosno rekonstrukcija u vidu intervencija u javnom prostoru karakterističnih za lokacije na kojima su izvedene, kao i kroz procese audio-vizuelne dokumentacije.

Ispitujući kako njegovo istraživanje utiče na društvene specifičnosti odabranih lokacija u berlinskom i beogradskom urbanom prostoru, umetnik posebno obraća pažnju na svoje dugoročno prisustvo kao istra?ivača, i kratkoročno kao izvođača tokom intervencija.

Na taj način, Dragičević dalje analizira kako se predloženi istraživačko-izvođački procesi manifestuju na odabranoj lokaciji i kakav je odnos publike prema izvedenim rekonstrukcijama.