18. jun 2023 14:51

Nemanja Dimitrijević: Srpske kulture ne manjka u Francuskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemanja Dimitrijević: Srpske kulture ne manjka u Francuskoj

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Udruženje Evropski koreni, koje se bavi očuvanjem srpske tradicije u Francuskoj, radiće na tome da mladima u toj zemlji približi šta Srbija nudi, u cilju da se neki od njih vrate u našu zemlju, rekao je za Tanjug lider Udruženja Nemanja Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, podrška mladima iz Srbije koji žive u Francuskoj pruža se na više načina.

"Prvenstveno, snimanjem reportaža, kratkih dokumentarnih filmova koji izlaze na naš Youtube kanal. To su uglavnom reportaže o srpskim znamenitostima u Francuskoj, kao što je statua kralju Aleksandru u Parizu, groblje u Tijeu na kojem je sahranjeno preko 740 srpskih vojnika, kao i intervjui sa poznatim ličnostima koje su bitne za francusko-srpsko prijateljstvo i odnose", rekao je Dimitrijević i dodao da je bitno spomenuti i mesečni list Evropski eho, koji se bavi brojnim temama, poput sporta, kulture i istorije.

 

Prema njegovim rečima, naši najmlađi su asimilovani u francusku kulturu i vrlo je bitno da se krene, kako kaže - od početka.

"Jako je bitno to što je naša Vlada uvidela da su naši najmlađi u rasejanju bitna stavka. Imamo našu Srpsku dopunsku školu koja promoviše srpski jezik i utiče na to da mladi ne ostanu bez srpskog jezika u inostranstvu. Srpski jezik i srpska kultura su bitni i to je uvidelo naše ministarstvo i na tome smo zahvalni", naveo je Dimitrijević.

Kako je podsetio, Srpska dopunska škola je 2015. godine, kada se on doselio u Francusku, imala svega nekoliko odeljenja, a danas ih u francuskom regionu ima više od 20.

Dimitrijević je rekao da na događaje koje organizuje njegovo udruženje, ali i na događaje drugih udruženja, ponekad dolazi više Francuza nego Srba.

"Ne znam da li je to dobro ili ne, ali srpske kulture ne manjka u Francuskoj", istakao je Dimitrijević.

Kako kaže, primarni cilj Udruženja je promocija kulture, istorije, tradicije, gde će se pokazati šta sve Srbija nudi, kakve su mogućnosti i potencijal Srbije.

"Organizovaćemo nekoliko radionica tokom sledeće školske godine, gde ćemo studentima, ali i mlađima, pokušati da približimo srpske studije, kako bismo, posle nekog vremena, probali da jedan deo ljudi vratimo u Srbiju", rekao je Dimitrijević.

On je istakao i da se nada da će se realizovati i letnji kampovi dijaspore i da će preko hiljadu mališana ovog leta videti čari Srbije u najboljem svetlu.

Kako kaže, plan je da kampovi budu održani u Kragujevcu, Jagodini, Velikom Gradištu i Požarevcu.