21. jun 2023 15:31

Hartefaktov poetski performans otvara BELEF 23. juna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hartefaktov poetski performans otvara BELEF 23. juna

Foto: Shutterstock.com/Milos Karovic, ilustracija

BEOGRAD - Beogradski letnji festival BELEF u svom 31. izdanju ove godine biće održan od 23. juna do 7. jula, najavila je direkcija danas u Botaničkoj bašti "Jevremovac".

Na repertoaru festivala ovog puta će biti realizovan pretežno pozorišni program, sa ponekim koncertom na različitim lokacijama u Beogradu.

Glumac Vuk Kostić nakon duže pauze ponovo se vraća pozorištu, i kako je otkrio za Tanjug, pozornica mu je veoma nedostajala.

Kostić trenutno sprema duo dramu "Dečije povrede" Džozefa Radživa, u režiji Ivana Vukovića, gde mu je partnerka filmska i televizijska zvezda Sloboda Mićalović, i premijera je zakazana za 5. jul na BELEF-u.

"Istina, nije me dugo bilo u pozorištu, ali to nije zato što sam ja tako želeo, već jednostavno svih ovih godina nisam pronašao dovoljno zanimljiv projekat kojim bih se vratio na scenu. Onda se pojavila drama "Dečije povrede", i mislim da će biti fenomenalna predstava, a posebno me raduje da igram sa Slobodom Mićalović", rekao je za Tanjug Vuk Kostić.

Glumac se osvrnuo na svoje uloge poslednjih godina u TV serijama, gde je već šest sezona glavni junak krimi priče "Ubice mog oca", i ocenio da mu nekad za promenu prijaju i sasvim drugačije uloge negativaca koje je ostvario u drugim serijama ("Južni vetar", "Meso", "Močvara").

Tako mu je i nova uloga u duo drami "Dečije povrede" nešto sasvim novo u karijeri, kao veoma zanimljiv izazov, a u teatru je proteklih godina i decenija bio prisutan samo u komadima “Velika drama” i “Ženski orkestar” u matičnom Narodnom pozorištu.

Glumac je opisao da u delu “Dečije povrede” publika prati dvoje ljudi i njihov odnos u rasponu od 8. do 38. godine.

Kako je opisano u tekstu predstave, to je crna komedija i melodrama, koju je Džozef Radživ napisao 2011. godine. Pisac je jedan od najoriginalnijih mladih američkih autora, finalista za Pulicerovu nagradu 2010. godine sa dramom "Bengalski tigar u bagdadskom zoološkom vrtu", i laureat nagrade “Obi” 2018. za dramu "Opiši noć".

Drama "Dečije povrede" nije klasična ljubavna priča. Već od prve scene, u školskoj ambulanti, prati se sudbina devojčice Kajlin, sa teškim bolom u stomaku i mračnim oblakom iznad njene glave, i dečaka Daga, koji se upravo sjurio sa krova škole biciklom.

Komad opisuje njihove susrete po raznim mestima za lečenje, uvek sa novim ožiljcima, i na telu i na duši.

BELEF će biti otvoren u petak, 23. juna od 21.00h sa poetskim performansom “Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice”, u režiji Katarine Vještice, u Botaničkoj bašti.

U pitanju je Hartefaktov projekat koji se sprovodi uz podršku Evropske Unije, program Kreativne Evrope.

Umetnički tim čine: pesnikinja Radmila Petrović, glumica Vanja Ejdus, kompozitor Draško Adžić i pozorišni reditelj Andrej Nosov. Pesnici su: Aleksa Krstić, Anđela Đokić, Danilo Brakočević, Jelena Marinkov, Marija Dragnić, Maša Seničić, Milica Milosavljević, Stefan Mitić, Tihana Smiljanić, Valentina Baktijarević i Radmila Petrović.

Stalna manifestacija od značaja za kulturu grada Beograda BELEF je nastala 1992. godine, sa idejom da publici omogući premijerna izvođenja pozorišnih, igračkih i muzičkih predstava, koncerata, razgovora, u okviru koncepta: beogradske premijere, novi autori, novi doživljaji.

I ove godine pozorišne predstave i programi festivala održavaće se u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, prvoj i jedinoj botaničkoj bašti u Srbiji koja je spomenik i prirode i kulture. Pored Botaničke bašte programi će se odvijati i na scenama gradskih pozorišta i u prostorima gradskih ustanova kulture.

U periodu od 23. juna do 6. jula biće izvedeno 7 pozorišnih premijera.

U glavnom programu BELEF-a u Beogradu će biti izvedene 4 gostujuće predstave (beogradske premijere), dva koncerta - tradicionalno jedan džez nastup i veče klasične muzike, u zajedničkom nastupu Dva kvarteta: Beogradskog gudačkog kvarteta i gostujućeg gudačkog kvarteta sa Kipra koji će zajedno izvesti premijerno obradu “Rukoveti” Stevana Mokranjca.

BELEF će ove godine, pored muzičkih gostiju ugostiti i dve predstave iz Hrvatske, obe u subotu, 24. juna – “Buba u uhu” Žorža Fejdoa (HNK Varaždin) srpske rediteljke Snežane Trišić, u Ateljeu 212, kao i “Tesla – prilagodjavanje andjela” Stevana Pešića u Teatru Vuk, gde igraju Vladimir Posavec Tušek (ujedno i reditelj) i popularni glumac Momčilo Otašević.

Iz pozorišne selekcije se izdvaja i “Malo blago” (25.06.) Elen Marfi, domaće rediteljke Sladjane Kilibarde u Botaničkoj bašti, kao premijerno gostovanje Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banje Luke, “Zatvaranja ljubavi” (26.06.) duo drama gde igraju Slaven Došlo i glumica Maja Šuša, koja će igrati i 23. juna na otvaranju Belefa - studentsku predstavu “I nikada se nećemo rastati” (FDU) u Teatru Vuk (scena Kult).

Čuvena “Autobiografija” Branislava Nušića u novom ruhu čitanja reditelja Nemanje Broćića, biće premijerno izvedena 27. juna u Botaničkoj bašti, a igraju Nikola Rakočević, Bojana Stefanović, Anja Pavićević, i drugi.

Od vidjenih predstava, reprizno će se na BELEF-u igrati “Bravo za klovna” (NP Subotica) 28. juna, kao i “Bilo jednom na Brijunima” Kokana Mladenovića 29.06., obe u Botaničkoj bašti.

Slede dve premijere 30. juna – “Akademija smeha”, duo drama sa Goranom Jevtićem (zamenio u poslednji čas Ljubomira Bandovića, koji je vratio ulogu) i Uroša Jakovljevića, u režiji Milice Kralj (scena “Petar Kralj”, Atelje 212), i “Mistero Buffo” Daria Foa, u režiji Lee Delong, produkcije “Grupa” i “Triko cirkus teatar”, na sceni Botaničke bašte – Amfiteatar.

Kontraverzni reditelj Andraš Urban, posle brutalnih predstava “Tit Andronik” (JDP) ili “Ibi the Great” prema delu “Kralj Ibi” (NP Sombor, takodje na BELEF-u 2022), biće prisutan sa novim projektom “Totovi” 1. jula, na sceni Ateljea 212, u produkciji SARTR Teatra Sarajevo.

Dan kasnije, 2. jula će glumica Maša Dakić izvesti monodramu “Blind Date Project” u režiji Andree Pjević, u Bitef studiju u okviru Bitef teatra, dok je 03.07. na redu džez koncert sastava “Dragon Fuel” u Teatru Staklenik Botaničke bašte.

Za sam kraj 31. BELEF-a, osim već spomenute duo drame “Dečije povrede” 5. jula, na Maloj sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta biće 6. jula premijera predstave “Milenijum u Beogradu” prema istoimenom romanu nagradjivanog pisca Vladimira Pištala, gde igraju Vaja Dujović, Nikola Vujović, Aleksandar Vučković, Bojan Krivokapić, i drugi.

BELEF će biti zatvoren 7. jula monodramom "Čovečice" sa Milenom Predić, prema tekstu Ljiljane Bralović, u režiji glumice Jasmine Večanski Kujundžić, u Botaničkom Amfiteatru.

Glavni program će biti bogat pratećim dešavanjima: Mladi Belef – izbor godišnjih ispita, diplomskih i master radova studenata svih izvođačkih umetničkih akademija, kao i Dečiji Belef – predstave naših pozorišta za decu praćene stručnim vođenjima kroz Botaničku baštu "Jevremovac".

Na programu je i "Noć Legata" koji se organizuje u saradnji sa Muzejom grada Beograda, otvorena vrata i organizovanje vođenja kroz neke od od najznačajnijih muzejskih prostora Beograda.