26. jun 2023 12:12

Izložba "Supstrati" biće otvorena 13. jula u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

BEOGRAD - Izložba "Supstrati", kao zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, biće otvorena 13. jula (20.00) u Kulturnom centru Srbije u Parizu, saopštilo je danas Ministarstvo kulture Srbije.

Izložbom "Supstrati", koja obuhvata nove projekte Nine Zeljković iz Srbije, Kristine Pulejkove iz Severne Makedonije i Drianta Zenelija iz Albanije, Kulturni centar Srbije u Parizu najavljuje sezonu "Otvorenog Balkana" tokom ove godine, saopštilo je ministarstvo.

"Izložba se fokusira na susret i dijalog umetnika, koji rezultira novom zajedničkom kreacijom, i predodređena je da funkcioniše kao fundamentalni momenat za uspostavljanje programa boravka nomadskih umetnika, koji će se odvijati tokom 'Otvorenog Balkana 2024'", kaže se u saopštenju.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom ministarstava kulture Srbije, Albanije i Severne Makedonije, a kustos izložbe je Klaudija Pecold, osnivačica Kjurejting evolušn (Curating Evolution).

Iz Ministarstva kulture Srbije je naglašeno da se "Supstrati", koji će trajati do 13. avgusta u Prizu, fokusiraju se na savremenu umetnost kao platformu za osvešćivanje i transformaciju prirodne i kulturne baštine.

Kako je navedeno, projekat ističe suštinske veze koje postoje između tri zemlje koje trenutno učestvuju u projektu "Otvoreni Balkan", i poziva na ponovno povezivanje sa zajedničkim geofizičkim osnovama, ritualima i imaginarijumima koji ih povezuju.

Zeljković je posetila lokalitet na Ohridskom i Prespanskom jezeru, crkvu Svetog Đorđa u Kurbinovu, Herakleju Linkestis u Bitoli, kao i ostrvo Maligrad u Albaniji kako bi istraživala i tumačila njihovu istoriju i aspiracije.

Njen rad se sastojati od labavih platna koji prate istoriju lokaliteta, video snimaka i performansa sa umetnikom Lukatojboj (Lukatoyboy) na dan otvaranja, kaže se u saopštenju.

Pulejkova izvodi glasove stvorenja, predmeta i atoma kako bi otkrila i predstavila perspektive koje ne dolaze od ljudi i projektuje publiku u srž doživljaja pomoću inovativne tehnologije.

"Ona pravi imerzivnu instalaciju koja istražuje ćelijsku strukturu, korene i mitološke narative u vezi sa drvetom jove, vrste koja raste u pograničnim područjima sve tri zemlje, u saradnji sa lokalnim botaničarima", navelo je ministarstvo.

"Zeneli istražuje priče kao transcendentalnu silu i vrata u moguće realnosti. U interakciji sa novijim arhitektonskim nasleđem lokaliteta, on podriva naizgled nepromenjivi poredak i time omogućava metamorfozu", kaže se u saopštenju.