7. oktobar 2023 07:05

Otvorena izložba keramike "Čas domaćinstva: I'll show you mine if you show me yours" u MPU

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Baloncici, ilustracija

BEOGRAD - Izložba savremene keramike „Čas domaćinstva: I'll show you mine if you show me yours“ autorke Valentine Savić, otvorena je u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu i trajaće do 25. oktobra.

Svake subote od 13 sati, tokom trajanja te nove postavke u organizaciji MPU, biće organizovana vođenja kroz izložbu za publiku.

Kustoskinja izložbe Jelena Popović u svom tekstu u katalogu - „Potraga za ženskim pismom u porcelanu: izložba umetnice Valentine Savić“ piše da se projekat bavi temom ženskog rukopisa u keramici i da sa tog polazišta razmatra pitanja predrasuda, slobode, potrošačkog društva, tradicije i rodnih uloga.

Prema rečima kustoskinje, duže od dve decenije karijere, autorka Valentina neguje specifičan pristup keramici, gde uspeva da drži ravnotežu između skulpture i dizajna, razvija svoja istraživanja i razmišljanja u porcelanu, te koristi duboko intimne motive, filozofsku misao i jezik rodne umetnosti.

„Izloženi predmeti, od objekata svakodnevnice do keramičkog industrijski proizvedenog pisoara, metaforički referiraju i problematizuju društvene fenomene i rodne uloge“, ističe u tekstu kataloga Jelena Popović, inače viša kustoskinja MPU.

Izložba „Čas domaćinstva“ organizuje se u okviru Salona savremene primenjene umetnosti MPU, posle javnog konkursa, kao deo izlagačkog programa Muzeja za 2023. godinu. Velike multimedijalne keramičke instalacije prate nekoliko faza u stvaralaštvu Valentine Savić, a na izložbi je prikazana nova produkcija radova, namenski rađena za ovu postavku, kao i predmeti autorke iz Zbirke MPU.

Valentina Savić je rođena 1970. godine u Prizrenu, dok je diplomirala 1998. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku keramika. Od 1998. do 2000. godine bila je stipendista grčke vlade za specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Atini, na Odseku za vajarstvo. Magistrirala je 2007. i doktorirala 2023. godine na Odseku keramika FPU u Beogradu gde živi i radi.

Autorka aktivno izlaže od 1996, članica je Udruženja likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS) od 1998. i Međunarodne akademije keramike od 2019. godine.

Do sada u karijeri je realizovala 16 samostalnih i učestvovala na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, više puta je nagrađena za svoj rad.