9. oktobar 2023 14:23

Projekat "ARSFID" stvara digitalnu baza o srpskim umetnicama 20. veka

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - Projekat "Ars-Femina-Identitas" (ARSFID) usmeren na stvaranje prve digitalne baze podataka o srpskim umetnicama od 20. veka, promovisan je je danas u Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Rukovoditeljka projekta Nataša Crnjanski je istakla da je ideja istraživanja da se nevidljivo i potisnuto stvaralaštvo srpskih umetnica učini vidljivim, kao i da se nada da će projekat inicirati interes mladih da više koriste literaturu i upoznaju se sa radom srpskih umetnica

"Okosnicu projekta čini digitalna baza koja se koristi u naučne i umetničke svrhe, u smislu pisanja i mentorisanja radova, učešća na konferencijama, ali i kreiranja različitih umetničkih radova kao što su poetsko veče, masterklas za kompozitore, pozorišni performansi i drugo", rekla je Crnjanski.

Intext service Video

Članica tima projekta Marije Karan je rekla da je kreiranje jedinstvene otvorene baze podataka posvećene ženama u nauci i umetnosti, od izuzetnog značaja za naš kulturni identitet i društvo, i najavila da ću u okviru propratnih aktivnosti biti ARSFID podkast, sa "vrlo inspirativnim razgovorima sa jakim porukama".

"Tu su i društvene mreže kao sredstva komunikacije sa širom publikom gde i oni mlađi mogu da se upoznaju sa sadržajem projekta koji će im dati vetar u leđa da je u redu baviti se kulturom i umetnošću", navela je Karan.

Intext service Video

Projekat ARSFID je usmeren je na četiri oblasti - muziku, dramu, vizuelne umetnosti i književnost, a istraživanje je sprovedeno uz podršku Fonda za nauku Srbije.