11. oktobar 2023 19:24

U Domu omladine Beograda otvorena izložba o pruzi Beograd - Bar

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

BEOGRAD - Izložba fotografija "Pruga snova", o pruzi Beograd - Bar, otvorena je večeras u holu kod Velike sale Doma omladine Beograda i trajaće do 20. oktobra, povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Autorka izložbe je Dušanka Duška Milošević, grafički dizajner, koja je kroz fotografsku dokumentaciju i drugu arhivsku građu, priredila projekat o izgradnji pruge Beograd - Bar od 1971. do 1975. godine.

Inicijator izložbe, saradnik i konsultant je predsednik Udruženja učesnika ORA Beograd - Bar, Velizar Popović, a stručni saradnik Marko Perić, istoričar i arhivista iz Istorijskog arhiva Beograda.

Kako istorija pripoveda, železnička pruga Beograd – Bar je počela da se gradi 1971. godine, posle raspisivanja Narodnog zajma za izgradnju. Iste godine organizovana je čuvena omladinska radna akcija, zahvaljujući kojoj su se mladi uključili u izgradnju pruge.

Omladinska radna akcija trajala je pet godina, od 1971. do 1975. i na ovom velikom poduhvatu učestvovalo je 12.345 brigadira, mladih Jugoslovena iz svih društvenih slojeva i 250 iz 13 drugih zemalja sveta.

Oni su bili raspoređeni u 234 radne brigade u omladinskim naseljima: Jabuka – Prijepolje, Čajetina – Zlatibor, Ražana – Kosjerić, Skrbuša – Kolašin, Ravna Rijeka – Bijelo Polje.

Dužina pruge Beograd - Bar je 380 kilometara i prolazi kroz 254 tunela ukupne dužine 114 kilometara i preko 234 mosta dužine 14.593 metra.

U Beogradu pruga polazi sa oko 60 metara nadmorske visine, penje se do 1.032 metra kod Kolašina, spušta se prema Baru, gde završava na tri metra nadmorske visine.

Pruga je puštena u rad 28. maja 1976. godine sa antologijskim “Plavim vozom” u kojem se nalazio Josip Broz Tito, dok je redovan saobraćaj počeo dva dana kasnije.

Tih godina u Evropi izgradnja ovakve železničke pruge bila je jedan od najsloženijih građevinskih poduhvata zbog izuzetno zahtevnog i teško pristupačnog terena.

Izložba “Pruga snova” realizovana je u saradnji Udruženja učesnika ORA Beograd - Bar, Medija centra “Železnica Srbije” i Istorijskog arhiva Beograda.

Nova izložba u Holu DOB ispred Velike sale do 20. oktobra može se pogledati od ponedeljka do subote, od 12h do 21h, a nedeljom od 12 do 18 sati.