19. oktobar 2023 15:14

Plesni festival Kondenz održava se od 27. oktobra do 4. novembra u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: Eike Walkenhorst

BEOGRAD - Na Festivalu savremenog plesa i performansa Kondenz, koji će biti održan pod sloganom "Feminističke budućnosti“ od 27. oktobra do 4. novembra, biće odigrano osam predstava i performansa, saopštila je danas Stanica servisa za savremeni ples.

"Festival će pokušati da, kroz rad gostiju koji dolaze sa različitih kontinenata i iz sredina koje su snažno obeležene posledicama imperijalističke i kolonijalne prošlosti, ispita forme neokolonijalizma koje oblikuju društva u kojima i danas živimo", naveli su organizatori.

Festival će kroz različite umetničke i istraživačke forme i teme pogledati "u izazove sadašnjice koja još uvek pruža mogućnost za bolju, feminističku budućnost", a suosnivačica Stanice Servisa za savremeni ples i Kondenza Marijana Cvetković je istakla da je festival rađen u saradnji sa Plesnim festivalom Rejkjavik sa Islanda i festivalom Meteor iz Bergena u Norveškoj.

Kako je najavljeno, performerka i rediteljka Paula Diogo iz Lisabona će 27. oktobra (17:30) predstaviti audio performans zasnovan na zvučlnom tkanju “Terra Nullius” u javnom prostoru, a mesto polaska biće na savskom šetalištu ispod Hercegovačke ulice.

Predstava “I need a new body” severnomakedonske koreografkinje Viktorije Ilioske, kojase fokusira na pojmove ispumpavanja, isisavanja, crpljenja i ekstrakciji, biće izvedena 28. oktobra (20:00) u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Autor Darío Bareto (Barreto) Damas i plesačica Zrinka Užbinec koriste repeticiju i ritam u predstavi “Es un no parar”, koja je u Malom pozorištu “Duško Radović” 29. oktobra (20:30), a u Centru za kulturnu dekontaminaciju je 30. oktobra distopijska predstava “Omni Tóxica” koreografkinje Paule Čavez Bonile (Chaves Bonille) iz Kolumbije, nastanjene u Amsterdamu.

Predstava “Hiljadu i druga noć” plesnog kolektiva NEUT je 31. oktobra (20:00) u galeriji ArtGet Kulturnog centra Beograda, gde kamerni ansambl Monk učestvuje u događaju izvođenjem transkripicije dela “Šeherezada” Rimskog-Korsakova.

Kako je najavljeno, 1. novembra (20:00) u Centru za kulturnu dekontaminaciju, koreograf Arkadi Zaides iz Brisela izvešće predstavu "Necropolis", koja istražuje forenzičke procedure i odsustvo informacija vezanih za raspadajuća tela nepriznatih i neidentifikovanih žrtava, migranata i izbeglica, a nastala je u saradnji sa Igorom Dobričićem kao autorom teksta.

Predstava "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" koreografa Igora Koruge je na programu 2. novembra (20:00) u Bitef Teatru, uz učešće šest koreografa i plesača nezavisne plesne scene Nele Antonović, Anđelije Todorović, Jelene Jović, Tatjane Pajović, Borisa Čakširana i Sanje Krsmanović Tasić.

U Bitef teatru će 3. novembra (20:00) biti odigrana predstava “Repertorio No.2” autora iz Rija de Žaneria, Davija Pontesa i Valasa Fereire, koja je "koreografski eksperiment koji koncipira ples kao praksu samoodbrane kroz analizu devijantnih, transgresivnih i neformalnih tehnika".