19. oktobar 2023 21:13

Izložba „Veliki plašt“ otvorena u Galeriji '73 u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

BEOGRAD - Izložba skulptura "Veliki plašt" autora Dušana Petrovića otvorena je večeras u Galeriji '73 i trajaće do 31. oktobra.

U recenziji izložbe piše da je Dušan Petrović jedan od četvorice protagonista fenomena u domaćoj kritici i istoriji umetnosti poznatog pod nazivom "nova beogradska skulptura" zajedno sa Srđanom Apostolovićem, Zdravkom Joksimovićem i Dobrivojem Krgovićem.

Skulpture koju je večeras prezentovao u prostoru Galerije '73, čine elementi od drveta, koji imaju ulogu nosača, pažljivo sklopljeni u celine, postavljeni na podu galerijskog prostora u visini tela posmatrača.

Petrović (61) je diplomirao je 1987. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miodraga Popovića, kod koga je završio poslediplomske studije 1992. godine.

Asistent je na FLU u Beogradu od 1989, a 1997. postao je docent, dok je u zvanju redovnog profesora od 2010. godine.

Član je Udruženja likovnih umetnosti (ULUS) od 1988. godine.

Samostalno je izlagao u Beogradu i u Pančevu, a učestvovao na grupnim izložbama u Srbiji, širom bivše Jugoslavije i Evrope (Bari, Sarajevo, Split, Murska Sobota, Ljubljana, Lisabon, Strazbur, Zagreb, Novi Sad, Podgorica, Vršac, Solun, Majdanpek, Pariz).