3. novembar 2023 06:57

Revijom "Transformacije" otvoren 52. "Perwoll Fashion Week"

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Modna manifestacija 52. "Pervol fešn vik" (Perwoll Fashion Week) otvorena je revijom "Transformacije" na kojoj su predstavljene kreacije 10 dizajnera iz isto toliko slovenskih zemalja u "Hangaru" u Luci Beograd.

Švedska ambasadorka Anika Ben David sinoć je svečano otvorila jesenje izdanje "Pervol fešn vik", koji će trajati do 8. novembra, a najveći broj revija, izložbi i pratećih programa biće upriličen u "Hangaru" u Luci Beograd.

Service Photo Gallery

Ben David je u obraćanju zvanicama u ispunjenoj dvorani podsetila da "švedski dizajn putuje svetom", poput H&M, Lindeksa i drugih, koji pokazuju da su "švedski brendovi snaga na koju treba računati".

Istakavši da je vodeće načelo švedske modne industrije "kvalitet, dugotrajnost i recikliranje", Ben David je dodala da je Šveđanima bitno da se, između ostalog, odevaju slojevito i da nose teksas.

"Uvereni smo da trend brze mode, koji nanosi štetu okolini, polako odlazi i da će nestati, i da se stvara mesto za kvalitet", navela je Ben David.

U svom obraćanju, direktor modnog studija Klik Nenad Radujević je najavio bogat i raznovrsan program manifestacije, koji će pokazati da je u eri brze mode važno promovisati autorsku modu i kreativno stvaralaštvo.

"Moda nisu samo krpice, već je prilika za društveni komentar i kulturnu razmenu na najvišem nivou", naglasio je Radujević.

Na reviji "Transformacije" predstavljene su kreacije iz Srbije i Slovenije dizajnerki Jelene i Svetlane Proković, Bugarske Nikole Božilova, Galine i Nikolaja Birjukova iz Rusije, kao i iz Slovačke Andree Pojezdalove, a Češke Denise Dodalove.

Predstavljeni su i radovi iz Hrvatske Jelene Holec, Dragane Hristov iz Severne Makedonije, Kinge Krol iz Poljske, Ivane Murišić iz Crne Gore i Nevene Ivanović iz Srbije.

"Pervol fešn vik" je postao deo tima Foruma slovenskih kultura u okviru projekta "Tranformacije", koji je kao i reviju podržalo Ministarstvo kulture Srbije.

Izložba "Transformacije: Od slovenskih tradicija odevanja do savremenih kreacija" održana je u septembru u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, a tada izloženi modeli su prikazani na reviji u okviru 52. Beogradske nedelje mode, sa idejom da se time doprinese vidljivosti projekta.

Organizatori su naveli da su "Transformacije" oživele posebne elemente kulturne baštine slovenskih zemalja učesnica, a modne kolekcije su inspirisane različitim pričama, autori su za polazište svojih putovanja birali različite istorijske periode.

"Sa desetak autorskih vizija i kolekcija, projekat sada dobija opipljive temelje za uspostavljanje dugoročne platforme za modno stvaralaštvo slovenskih zemalja - i dolazak do svetskih modnih prestonica sa svojim originalnim senzibilitetom", kaže se u saopštenju.

Misija Foruma slovenskih kultura je da stvara veze između građana slovenskih zemalja, a u slučaju mode se specifičan slovenski senzibilitet transformiše u univerzalnu modnu paradigmu, pošto se slovenski duh i globalna moda ne isključuju, već dopunjuju.

Projekat "Transformacije" stremi da inspiriše modne dizajnere da istraže svoje porodične albume ili muzejske kolekcije, da ohrabri lokalne poznavaoce mode da prepoznaju zvezde održive budućnosti u svojoj sredini, i da uveri stručnu evropsku javnost da su dizajnerski obrasci, kvalitet izvedbe šavova i rezova podjednako raspoređeni po celom kontinentu.

(Kraj) arf/gri/tnj