14. novembar 2023 16:37

Raspisan konkurs za idejno rešenje nove zgrade Prirodnjačkog muzeja

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Baloncici, arhiva

BEOGRAD - Prirodnjački muzej raspisao je danas konkurs za urbanističko-arhitektonsko područje "Parka prijateljstva'" - Ušće, GO Novi Beograd i Zemun kao i za idejno rešenje nove zgrade Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, što je ključni korak u rešavanju jednovekovnog problema adekvatnog smeštaja jednog od najstarijih i najvažnijih muzeja u zemlji, piše na fejsbuk stranici Ministarstva kulture.

Rok za podnošenje konkursnih radova je 20. mart 2024. godine.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Prirodnjački muzej Srbije u Beogradu osnovan je 1895. godine.

Na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ova republička ustanova kulture dobiće prvi put u svojoj istoriji novu, namensku zgradu koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa "Parka prijateljstva".

Za smeštaj, normalan rad i potpuno ostvarivanje zaštite i čuvanja muzejskih zbirki Prirodnjačkog muzeja planiran je prostor od oko 15.000 metara kvadratnih u tri nivoa.

Izgradnjom namenske zgrade, koja po veličini, strukturi i opremi zadovoljava savremene međunarodne standarde i kriterijume, Prirodnjački muzej dobiće neophodne uslove za smeštaj zbirki i njihovo trajno čuvanje, kao i za primenu savremenih tehnika i tehnologija prepariranja, konzerviranja i obrade predmeta.