27. decembar 2023 13:14

Otvorena izložba "Čudesni PTT svet Zorana Markovića" danas u PTT muzeju

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Siriporn Pimpo, ilustracija

BEOGRAD - Izložba "Čudesni PTT svet Zorana Markovića" svečano je otvorena danas u PTT muzeju u Beogradu.

Iz legata Zorana Markovića koji je odnedavno deo PTT muzeja, jer je porodica poklonila ovoj ustanovi, predstavlja se izložba njegovih autorskih slika u izrazu "mail art", odnosno u specifičnoj tehnici koja pri izrazu koristi elemente i predmete koji su u upotrebi u poštanskom saobraćaju.

Učesnici na otvaranju izložbe danas bili su - Milka i Zorica Marković - majka i sestra Zorana Markovića, Alma Koman, kustos PTT muzeja, Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, kao i Đorđe Zagorac, kolega i prijatelj preminulog kolekcionara Markovića.

"Hvala vam što ste danas došli u tolikom broju i što ste pokazali veliko poštovanje prema mom sinu. Osnivanjem legata moj sin Zoran će nastaviti da živi u ovom muzeju", vidno uznemirena, puna emocija uz plač, majka Milka Marković je govorila o svom sinu.

Majka je navela da je to svoje sakupljanje njen sin nazivao PTT zbirka, a reč je o izuzetnoj kolekciji - više decenija prikupljanih vrednih eksponata iz oblasti poštansko-telegrafsko-telefonskog saobraćaja.

"Ispunila se želja mog sina da zbirku pokloni Muzeju, što nažalost nije stigao tokom svog života. Hvala vam puno, veliki dobri ljudi", zaključila je majka Milka Marković.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević istakao je da su danas izuzetno pomešane emocije pri otvaranju izložbe, jer sa jedne strane su tužni što ih je iznenada napustio Zoran Marković, dragi i voljeni kolega ovog preduzeća, a opet su zadovoljni što je danas realizuje njegova postavka, a sutra se otvara Legat Zorana Markovića.

"Zoran je bio pravi čuvar blaga i zaslužuje da mu zauvek mesto bude u PTT muzeju, da nastavi ovde da postoji. Bio je pasionirani sakupljač predmeta, hobista, voleo je svoj poziv u Pošti Srbije, i za života je posvetio pažnju upravo ovoj kolekciji", objasnio je Zoran Đorđević.

Izloženi su: Pribor iz vagona putujuće pošte 11608, Beograd – Podgorica, stari poštanski pribor, poštanske trube, dopisnice, natpisne table, induktorski telefon, slike "Svi pečati kojih više nema" i "Zajedništvo".

Tu su i drugi vredni eksponati koji ilustruju širinu i specifičnosti poštanske baštine koju je Zoran Marković, dugogodišnji radnik Pošte, sakupljao, istraživao, štitio i prezentovao.

"Zalagali smo se da PTT muzej ima intenzivan kulturni život na veoma visokom nivou, i sa ovom izložbom idemo upravo ka tom cilju. Postavke i zbirke u našem muzeju se uvek mogu pogledati, a kolekcija Zorana Markovića može biti i deo naše stalne postavke. Obećavam porodici Marković da ćemo brinuti o zbirci i Legatu gospodina Zorana Markovića koga su svi redom voleli u Pošti Srbije. Pravo bogatstvo našeg preduzeća gradjani mogu videti samo na jednom mestu, a to je upravo PTT muzej, uvek ste nam dobrodošli", zaključio je v.d. direktora Pošte Srbije - Zoran Đorđević.

Ljubaznošću porodice pokojnog Zorana Markovića, mnogi vredni eksponati postaće dostupni javnosti i posetiocima, na postavci u PTT muzeju.

Zorica Marković, Markovićeva, pozdravila je danas javnost u ime cele porodice Marković i Zoranove dece, i navela da još dok je njen brat "stvarao svoj poseban čudesan PTT svet, bio je svestan da takvo blago ne treba da bude smešteno u stanu-muzeju".

"Naš Zoran je osetio potrebu da šira javnost treba da ima uvid u njegove eksponate. Uprkos velikom naporu da svoju želju realizuje putem kulturnih institucija, on nije naišao na razumevanje niti je dobio bilo kakav odgovor. Razočaran zbog tog odbijanja, nerazumevanja i velikog neznanja, odlučio je da svoj čudesni PTT svet sačuva pisanjem Monografije, a svoju ljubav prema PTT sistemu nastavio je kroz njegovu višegodišnju ljubav - slikarstvo. Tako je počeo da slika u specifičnom pravcu mail-art", naglasila je Zoranova sestra Zorica Marković.

Ona je navela da je onda Zoranova i njihova želja bila da njegovu privatnu kolekciju poklone PTT muzeju, kome su zahvalni za tu realizaciju, te da ova bogata zbirka predstavlja istovremeno istoriju Pošte i istoriju Srbije.

Upriličen je i obilazak izložbe koja sadrži genezu stvaranja te kolekcije, Zoranove slike, ali i njegove fotografije dok predano radi na poslu u kancelariji.

Kustoskinja PTT muzeja Alma Koman je govorila o Zoranu Markoviću kao kolegi iz Pošte Srbije koji je više od 20 godina radio u unutrašnjoj kontroli preduzeća i na taj način je obilazio sve ekspoziture, od najveće do najmanje pošte u celoj Srbiji.

Tokom tih obilazaka protekle dve decenije, Marković je nailazio na različite predmete i eksponate, poštanski materijal za manipulaciju.

"Prepoznajući važnost ovih predmeta, koji u sebi nose pečat istorije, a više se ne koriste i propadaju, bilo mu je žao da budu gurnuti u zaborav. Te poštanske predmete je sakupljao i čuvao prema svojoj želji, želeći da uvek spasi PTT blago. Ova izložba danas je posebna, značajna i dragocena, jer simbolizuje još jedno muzeološko poglavlje u radu PTT muzeja, odnosno rad na legatu našeg dragog kolege Zorana Markovića", naglasila je kustoskinja Alma Koman i dodala da im je svima drago što je nakon brojnih nerazumevanja za izlaganje te važne kolekcije, ona konačno našla svoj dom u PTT muzeju.