17. januar 2024 11:06

Filmski festival "Citati" biće održan od 19. do 28. januara u Dvorani KCB

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Nenad Nedomacki, ilustracija

BEOGRAD - Filmski festival “Citati” sa srpskim i ruskim ostvarenjima biće održan od 19. do 28. januara u Dvorani Kulturnog centra Beograda, najavljeno je na društvenim mrežama.

Kako su objasnili organizatori, reč je o prvom izdanju festivala koji u programu prikazuju filmove koje publika gotovo da zna napamet te ih često citira, odatle i naziv “Citati”.

Organizator festivala je projekat "DrugDrugu" i Kulturni centar Beograda.

Posle svake projekcije urednik programa DrugDrugu KINO Jegor Senikov će održati susrete sa rediteljima i glumcima prikazanih filmova ili sa stručnjacima iz filmskog sveta.

Svi filmovi se daju u originalu sa srpskim odnosno ruskim titlovima.

Manifestacija će biti otvorena u naredni petak (19.00h) sa ruskim filmom “Bembara” u režiji Petra Buslova.

Narednog dana, u subotu, 20.01. od 17.00h će biti prikazano rusko delo "Ždralovi lete" Mihaila Kalatozova, dok će od 20.00h publika biti u prilici da se podseti srpskog nagradjivanog projekta “Bure baruta” (1998) preminulog reditelja Gorana Paskaljevića, prema drami i scenariju makedonskog pisca Dejana Dukovskog.

Nedelja, 21. januar rezervisana je za ruski film "Čuvaj se automobila" Eldara Rjazanova, i za jugoslovenski antologijski naslov "Balkanski špijun" (1984) Dušana Kovačevića i Božidara Bote Nikolića, prema Kovačevićevoj pozorišnoj drami i scenariju.

Onda će uslediti pauza tako da će se smotra nastaviti 26. januara sa projekcijom legendarne crne komedije "Maratonci trče počasni krug" (1982) Slobodana Šijana, prema scenariju takodje Dušana Kovačevića.

U narednu subotu, 27. januara od 16:00h na repertoaru je kultni film “Skupljači perja” (1967) Aleksandra Petrovića i u 19.00h ruski naslov "ASSA" Sergeja Solovjeva.

Poslednjeg dana, 28. januara u 18:00h biće prikazana dva filma – ruska "Svadba!" Žora Križovnikova i u 21:00h srpska hit komedija “Munje!” (2001) Radivoja Raše Andrića.