23. januar 2024 12:08

U Dečjem kulturnom centru Beograda 24. januara će biti održan Svetosavski koncert

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Dario Lo Presti, ilustracija

BEOGRAD - Povodom obeležavanja praznika Svetog Save na Velikoj sceni "Donka Špiček'' Dečjeg kulturnog centra Beograd, 24. januara, od 18 časova održaće se svečani koncert "Beograd peva - Učimo se od predaka ''.

Svetosavski koncert organizuje se pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda, a u organizaciji Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije i Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Na koncertu će nastupiti poznati pevači i jedinstveni hor od tri stotine dece iz šest osnovnih škola sa teritorije Beograda, odnosno iz rubnih naselja beogradskih opština. Pored Leontine Vukomanović, Ivane Peters i Tijane Dapčević, na koncertu će nastupiti horovi iz OŠ "Miloje Vasić" u Kaluđerici, OŠ "14. oktobar" iz Rakovice, OŠ "Jelica Milovanović" iz Sopota, OŠ "Dositej Obradović" sa Umke, OŠ "Vuk Karadžić" iz Surčina i OŠ "Vasa Pelagić" iz Koteža.

Na repertoaru će se naći pesme koje kod učenika razvijaju svest o svojoj državi, maternjem jeziku i kulturi sećanja na slavnu prošlost prestoničkog grada.

"Program "Beograd peva'" napravljen je sa ciljem da se podstakne formiranje horova u nižim razredima osnovnih škola, kako bi se deca od najranijeg doba usmerila ka razvijanju svojih kreativnih potencijala'' izjavile su autorke programa Leontina Vukomanović, programski direktor DKCB i Aleksandra Stanković, predsednica Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije.