24. januar 2024 11:17

Belgrade Waterfront: Obnavljamo arhitektonske bisere Beograda

Izvor: TANJUG

Foto: Belgrade Waterfront

BEOGRAD - Kompanija Belgrade Waterfront saopštila je danas da sa velikom pažnjom obnavlja arhitektonske bisere Beograda, poput palate Beogradske zadruge i hotela "Bristol".

"Prvi obnovljeni spomenik kulture u Savamali je raskošna palata 'Beogradske zadruge', izgrađena 1907. godine po zamislima arhitekata Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića", podseća se u saopštenju.

Kako je navedeno, tokom godina siva i oronula građevina, sa krovom koji je uveliko načela korozija, tek je 2014. godine, nakon pažljivo izvršenih radova, ponovo pokazala svoje pravo lice, kao "antologijski primerak srpske arhitekture i vesnik preobražaja Beograda u modernu evropsku metropolu".

Na hotelu "Bristol" su nakon niza godina prepuštenosti zubu vremena počeli radovi na obnovi fasade 2022. godine, a na restauraciji ornamentalne fasadne plastike angažovano je 16 vrhunskih umetnika i trojica likorezaca, kaže se u saopštenju.

Radovi se izvode u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Beograda, a iz Belgrejd voterfronta najavljuju da će "ovaj simbol zrele faze beogradske secesije i remek-delo ingenioznog Nikole Nestorovića uskoro zasijati sjajem koji je decenijama unazad opčinjavao".

Kako je najavljeno, zgrada Stare pošte na Savskom trgu, danas svedena na ogoljenu zgradu u socrealističkom stilu, remek-delo arhitekte Momira Korunovića iz 1929. godine, "uskoro će biti oživljeno u identičnim razmerama i sa raskošnim fasadnim elementima, koji su ga krasili sve do Drugog svetskog rata".

Iz Belgrejd voterfronta su podsetili da je Savski trg, nekad saobraćajno preopterećeni deo grada, danas moderan, evropski trg sa pešačkom zonom od čak 20.000 kvadratnih metara, i kao takav "najveći po površini u Srbiji".

Rekonstrukcija je izvedena na osnovu projekta španskog arhitektonskog tima „Fenwick Iribaren Architects“ uz pažljivo očuvanje autentičnih istorijskih slojeva, kaže se u saopštenju.

"Izmeštanjem saobraćajnica na obode trga pešacima je ostavljen značajan prostor za uživanje u još jednom zelenom kutku, budući da je ispred nekadašnje Glavne železničke stanice, koja će biti preuređena u Istorijski muzej Srbije, posađeno 300 stabala", kaže se u saopštenju.

"Tako je Beograd dobio novi, ozelenjeni javni prostor kao novo mesto okupljanja, koji će postati obrazovni i kulturni centar grada kada zgrada Stare pošte dobije novu namenu i postane dom za dečiji interaktivni muzej i pozorište", naveli su iz Belgrejd voterfronta.

Kako je najavljeno, u zaleđu novog kulturnog centra biće izgrađeni buduća metro stanica i obrazovni kampus sastavljen od najsavremenije državne dvojezične osnovne škole i držanog vrtića.