8. mart 2024 10:54

Kostimi srpskog dizajnera Aleksandra Protića na pozorišnoj premijeri u Nansiju

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ omihay, ilustracija

NANSI - Srpski modni dizajner i kostimograf Aleksandar Protić kreirao je kostime za predstavu savremenig plesa "A Folia", premijerno izvedenu sinoć u Nacionalnoj Operi Lorraine u francuskom gradu Nansi.

Protić je za Tanjug naveo da je njegova uloga u komapniji baleta Loren (CCN-Ballet de Lorraine) - a za čiji je ceo ansambl kreirao kostime, rezulat višegodissnje saradnje sa jednim od internacionalno najistaknutijih portugalskih koreografa mlađe generacije, Markom da Silva Fereirom (Marco da Silva Ferreira).

Fereirina "A Folia" će u Nacionalnoj Operi Lorraine čiji su temelji postavljeni 1758. godine, a kroz čija vrata u sezoni prodje skoro 100.000 gledalaca svih uzrasta i još više turista, prema rečima Protića do 12. marta imati još tri izvodjenja pre odlaska na turneju.

Portić koij već četvrt veka živi i radi između Beograda i Lisabona gde redovno predstavlja svoje kolekcije na lisabonskoj nedelji mode, navodi da Fereira predstavljenom koreografijom prikazuje nesvakidašnje elemente kojima obiluje folia - originalni, razigran oblik portugalskog etno plesa iz 15. veka koji su prvobitno izvodili pastri, i da ih prevodi i pravi paralelu sa igrom i atmosferom noćnih klubova današnjice.

Protić navodi da sa Markom Da SIlva Fereirom saradjuje od 2020. kada je radio kostime za njegovu predstavu “Corpos de Baile” (Tela plesa) za Nacionalni balet Portugala.

"Radili smo i na predstavi 'Fantasie Minor' (Fantazi majnor) francuskog Koreografskog Nacionalnog Centra Caen kao i na 'Carcaça' (Karkasa-Skelet, struktura) koja je od premijernog izvodjena u gradskom pozorištu Kampu Alegre (Campo Alegre), Porto, u oktobru 2022. godine na svetskoj turneji", naveo je Protić koji duže od dve decenije sarađuje sa većinom najistaknutijih portugalskih koreografa, kako mlađe tako i starije generacije.

Portić je takodje i predavač i profesor Modnog Dizajna na Fakultetu Digitalnih Umetnosti u Beogradu, Univerziteta Metropolitan, gde je zajedno sa kolegama uveo novine i osavremenio način studiranja Modnog Dizajna po ugledu na internacionalne škole dizajna na kojima su i sami imali prilike da studiraju i predaju.